Доступність посилання

ТОП новини

Грип в Україні: між терапією і фінансовою звітністю


Під час пленарного засідянн Верховної Ради України, 5 листопада 2009 року.
Під час пленарного засідянн Верховної Ради України, 5 листопада 2009 року.

Київ – За останніми даними міністерства охорони здоров’я, в Україні кількість померлих від грипу та респіраторних вірусних інфекцій становить 95 осіб. У четвер Верховна Рада затвердила постанову про першочергові заходи з протидії поширенню грипу. Нею, зокрема, передбачено істотне збільшення платні для медичних працівників задіяних у боротьбі з епідемією. Разом з цим, депутати рекомендували урядові переглянути рішення про обмеження масових зборів в період епідемії, щодо тих регіонів, де не запроваджено карантину. Таке рішення пояснювали турботою про конституційні права громадян.

Епідемія грипу в Україні продовжує поширюватися. За даними Міністерства охорони здоров’я (МОЗ), загальна кількість хворих на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції станових понад 630 тисяч осіб. У МОЗ визначили групу людей, яка оприлюднюватиме оперативну інформацію про епідемічну ситуацію в Україні.

«Ми даємо лише достовірну і підтверджену інформацію, – каже заступник міністра охорони здоров’я Зиновій Митник. – Те, що говорять інші, ми не будемо коментувати. Нехай на їхній совісті будуть ті відповіді й коментарі, які вони дають».

За даними МОЗ, на 5 листопада було підтверджено 15 випадків захворювання на «свинячий грип» в Україні.

У парламенті дарма злякалися?


На боротьбу з епідемією грипу депутати мають намір скерувати ще півмільярда гривень. Про це йдеться ухваленій сьогодні верховною радою постанові «Про першочергові заходи протидії розповсюдженню пандемічного грипу в Україні». Кошти мають піти на закупку обладнання та тест-систем. Також депутати рекомендували урядові вчетверо збільшити платню медичним співробітникам, задіяним в здійсненні заходів із боротьби з епідемією грипу. А родинам медиків, які загинули, борючись з епідемією, депутати пропонують надавати грошову допомогу в 100 тисяч гривень.

Від Міністерства охорони здоров’я Верховна Рада зажадала забезпечити експрес-навчання медперсоналу з діагностики і лікування грипу А(Н1N1). А від правоохоронців – розслідувати випадки необґрунтованого та різкого підвищення цін на ліки.

Крім того, у постанові йдеться про необхідність встановлення «жорсткого контролю за цільовим використанням коштів, виділених на подолання епідемії». У МОЗ вже створено комісію, яка відслідковуватиме процедуру розподілу коштів на подолання епідемії.

Колишній міністр охорони здоров’я Микола Поліщук вважає, що парламент не надто вдало реагує на ситуацію. «Є звичайна епідемія, як кожен рік, сезонного грипу, – зазначає він. – Чим неадекватна реакція Верховної Ради: дуже багато шуму в ситуації, коли повинні працювати професіонали-медики; забагато некоректних висловлювань про те, що «жахлива ситуація». Жодної «жахливої ситуації» нема!»

Грип проти конституційних прав

Разом з цим, Верховна Рада рекомендувала Кабмінові скасувати рішення про обмеження масових зборів в період епідемії, яка співпала з передвиборчою кампанією. На думку депутатів, заборона на мітинги обмежує гарантовані Конституцією виборчі права громадян. Ініціатива скасувати обмеження на масові заходи в областях, де немає карантину викликала в сесійній залі бурхливу реакцію. Депутати-регіонали, які висунули таку пропозицію, казали, що йдеться не про інтереси кандидатів, а про права та інтереси громадян. У підсумку, якщо в цілому за постанову депутати проголосували майже повним складом, то поправку «про масові заходи» підтримали лише трохи більше половини народних обранців.

Екс-міністр охорони здоров’я Микола Поліщук вважає, що скасування заборони не призведе до суттєвого погіршення епідемічної ситуації. «Хіба що людей перевозитимуть масово в автобусах із одного місця на інше», – додає він.

Вакцинація: дискусію завершено, грошей – не знайдено

Серед іншого парламент радив уряду з’ясувати чи є потреба у вакцинації. У свою чергу Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко впевнена, що така потреба є. Про це вона заявила на нараді з імунологами, де йшлося про вакцинацію.

«Я думаю, що сьогодні не буде дискусії про те, чи потрібна вакцинація, – зазначила прем’єр. – Мені здається, світ цю дискусію давно вже завершив, і вакцинація альтернативи не має».

Щоправда, грошей на масове щеплення в держбюджеті не передбачено. Проте в МОЗ розраховують на гуманітарну допомогу.

(Київ – Прага)

*****************************

Пам’ятка щодо грипу типу А/Н1N1

Кабінет Міністрів України видав Пам’ятку щодо грипу типу А/Н1N1.

Клінічні ознаки грипу типу А/H1N1: головний біль, біль у м’язах, біль у горлі, підвищення температури тіла, кашель, нежить, закладання носа, в окремих випадках – блювота і розлад шлунку.

Як можна заразитися вірусом грипу типу А/H1N1? Як довго є заразним хворий на так званий «свинячий грип»? Як запобігти зараженню грипом цього типу? На ці та інші запитання відповідь можна отримати у Пам’ятці, котру розміщено на Урядовому порталі.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG