Доступність посилання

ТОП новини

Несподіване обличчя телебачення Чечні: модель із Канади


Крістал Каллаган
Крістал Каллаган

Прага – Офіційний телеканал Чечні вже деякий час має нове несподіване обличчя: модель із Канади Крістал Каллаган змінила доріжку модних шоу на телевізійну кар’єру в цій зруйнованій війною республіці на Північному Кавказі в Росії. Дехто вдячний їй за привернення уваги за кордоном до мало відомого там чеченського народу, інші звинувачують її в участі в пропагандистській машині президента Чечні Рамзана Кадирова.

Крістал Каллаган кохається на дорогих крамницях, дизайнерському одязі й добрій кухні. І більша частина її щотижневого телешоу теж присвячена красі й моді, а ще іскриться чеченською народною культурою й музикою.

У телефонному інтерв’ю Радіо Свобода з Грозного Крістал Каллаган каже, що в головному місті республіки, в якій війна закінчилася лише офіційно, вона почувається цілком безпечно.

«Гадаю, в багатьох, хто може боятися приїхати до Чечні, проблема з’являється через негативні повідомлення. Звичайно з Чечні не подають жодних добрих повідомлень у засобах інформації – ось у цьому, думаю, й проблема», – каже вона.

Крістал Каллаган каже, що її передача, призначена спершу головно для закордонної авдиторії, стала популярною і в самій Чечні, що її теперішня робота стала для неї просто втіленою мрією і що вона зовсім не шкодує, що залишила задля цього світ модних шоу в Канаді.

У шоу тільки позитив

Із червня минулого року колишня канадська модель веде на державному телеканалі Чечні телешоу, в якому життя цієї республіки висвітлюється тільки позитивними новинами.

20-хвилинна передача, що виходить недільними вечорами англійською мовою з субтитрами російською, як каже її авторка, свідомо уникає складних чи негативних тем.

«Я показую привабливий бік, як люди намагаються зберегти свою культуру і традиції. Я розповідаю історії про людей, які роблять позитивні зміни в цій республіці. Коли я востаннє зазирала до словника, слово «позитив» іще не означало «пропаганда», – заявляє вона.

Крістал Каллаган уперше потрапила до Чечні 2007 року, коли пробувала себе як кінорежисер, знімаючи документальний фільм про групу чеченських підлітків, які займаються боротьбою і борються також і з наслідками війни.

Там вона так захопилася чеченською традиційною музикою й танцями, що запропонувала себе як телеведучу місцевому телебаченню. Тепер вона стала обличчям офіційної кампанії влади президента Чечні Рамзана Кадирова, яка має на меті поліпшити образ цієї республіки й самого її керівника з сумнівною репутацією.

Багато хто з чеченців вдячний Крістал Каллаган, що вона так висвітлює щоденне життя регіону, відомого в світі самою лише війною.

Але критики звертають увагу, що її погляд на Чечню упереджений. Канадку звинувачують у тому, що вона добровільно стала ґвинтиком пропагандистської машини Рамзана Кадирова, який агресивно розвиває власний культ особи й якого і владу якого правозахисники звинувачують у масових порушеннях прав людини, викраденнях, тортурах чи й убивствах.

Рамзан Кадиров, герой і джентльмен

Тиждень за тижнем Кадиров з’являється в передачах Каллаган, відкриваючи школи, лікарні чи пам’ятники і роблячи лише суцільне добро. На сайті передачі одна за одною з’являються статті з заголовками на кшталт «Президент Чеченської Республіки – її найбільша надія» чи «Діяльність президента Чечні Рамзана Кадирова порівнюють із політикою Петра Великого».

Та Крістал Каллаган відкидає всі звинувачення і каже, що поділяє позитивний погляд на Рамзана Кадирова. За її словами, в особистих зустрічах той виявив себе як дотепний, розумний, надзвичайно люб’язний, справжній джентльмен, який дуже пишається своєю батьківщиною й її культурою.

І навіть попри те, що Рамзан Кадиров свого часу сам визнав, що фізично ліквідував кількох своїх супротивників, попри вбивства в Чечні минулого року кількох правозахисників, включно з відомим критиком чеченського президента Наталією Естеміровою, Крістал Каллаган не змінює свою думку.

«Тому я й захотіла працювати ще краще над усім, що я роблю відтоді, – бо побачила, як ця людина віддає всього себе на величезний поступ у збереженні культури, відкритті шкіл і лікарень», – переконує вона.

А всі звинувачення проти Кадирова в порушенні прав людини Каллаган просто називає «спекуляціями й чутками».

І колишня модель не квапиться їхати з Чечні – навпаки, вона щойно підписала новий річний контракт на телебаченні. А ще Крістал Каллаган недавно видала книжку, «Щоденник моделі в Чечні», і, як виглядає, готує собі в цій республіці й нову кар’єру: недавно вона видала ще й пісню в традиційному чеченському стилі, яку намагалася проспівати чеченською мовою.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG