Доступність посилання

ТОП новини

Регіонали провели свої зміни до закону про вибори Президента


Позачергове пленарне засідання Верховної Ради України 3 лютого 2010 року
Позачергове пленарне засідання Верховної Ради України 3 лютого 2010 року

Київ – За три дні до другого туру виборів Верховна Рада внесла зміни до закону про вибори Президента. Попри спроби прихильників Юлії Тимошенко зірвати розгляд, Партія регіонів та їхні союзники в середу таки спромоглися розглянути та ухвалити необхідні зміни, які стосуються організації роботи виборчих комісій.

Позачергове засідання Верховної Ради почалося з бійки біля парламентської трибуни. Депутати-регіонали оточили парламентську трибуну з метою не допустити її блокування фракцією БЮТ. Натомість бютівці спробували взяти ситуацію біля трибуни під свій контроль. Відтак між депутатами сталася сутичка.

Пізніше заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем’якін зазначив, що друге читання змін до закону «Про вибори Президента України (щодо організації роботи виборчих комісій)» є нелегітимним.

«Не було проголосовано питання щодо скороченої процедури цього закону, – зазначив він. – тому сьогодні позачергове засідання не має права розглядати цей законопроект, в який не внесені згідно закону всі поправки та пропозиції. Це порушення регламенту, це порушення Конституції».

Ґвалт у глухому куті

Натомість регіонали та комуністи наполягали на розгляді змін до закону. Бютівці та їхні союзники з НУНС внесли понад 200 правок до проекту закону, за які, втім, самі не голосували. Натомість депутати Сергій Підгорний та Юрій Кармазін перед розглядом майже кожної правки зазначали, що засідання – нелегітимне, а законопроект – сумнівний. «Сьогодні цей самочинний, самозваний документ розглядають у такий спосіб, у якій ще ніколи депутатів у цій залі не ґвалтували», – зауважив Кармазін.

У свою чергу спікер Володимир Литвин звинувачував прихильників Юлії Тимошенко у деструктивній діяльності. «Ці звинувачення – про незаконний спосіб – давайте припинимо! – закликав він. – У незаконний спосіб загнали країну у глухий кут – а тепер про закон згадали». Проте нарікав головуючий також і на тиск з боку регіоналів.

Після тривалого розгляду за зміни до закону проголосували 233 депутати. Цього разу запропонований Партією регіонів проект не підтримала фракція Блоку Литвина. Натомість «за» проголосували прихильники Президента Віктора Ющенка з НУНС.

Зміни абсурдні, несвоєчасні, але… важливі – нашоукраїнець

Ухвалені зміни до закону стосуються організації роботи виборчих комісій. Зокрема, скасовано норму про те, що виборча комісія ухвалює рішення двома третинами голосів.

За словами ініціаторів ухвалення закону, такі зміни не дозволять зірвати вибори. Парламентарі з фракції БЮТ – протилежної думки. Зокрема, вони зазначають, що саме такі зміни і несуть загрозу проведенню виборів. Бо частина комісії визнає перемогу одного кандидата, а частина – іншого.


Депутат-нашоукраїнець Андрій Парубій зазначив, що, всупереч твердженням бютівців, ухвалення змін до закону не призведе до зриву виборів. «Те, що зміни до закону вносяться за кілька днів до другого туру, є абсурдним і свідчить про цинізм тих політичних сил, які приймали цей закон. Ми впродовж півроку закликали внести зміни – а БЮТ і «регіони» блокували цей процес. Але хай навіть сьогодні, із запізненням, але вдосконалення закону є, в цілому, важливою річчю».

На думку Андрія Парубія, аргументи бютівців не витримують критики. «Є один голова комісії, один секретар, у них – одна печатка. Тому, я думаю, що не буде у нас двох рішень однієї комісії», – зазначає депутат-нашоукраїнець.

Нова редакція закону має набути чинності після підписання Президентом та оприлюднення в офіційних мас-медіа.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG