Доступність посилання

ТОП новини

Під «роздрібну» коаліцію почали переписувати Регламент


Депутати від БЮТ під час пленарного засідання Верховної Ради України. Київ, 4 березня 2010 року.
Депутати від БЮТ під час пленарного засідання Верховної Ради України. Київ, 4 березня 2010 року.

Київ – Верховна Рада затвердила в цілому зміни до закону про Регламент, які дозволяють формувати коаліцію не лише з фракцій, але й із окремих депутатів. Таку зміну Регламенту розглядають як передумову до створення коаліції у складі фракцій Партії регіонів, КПУ, Блоку Литвина та окремих «бютівців», «нашоукраїнців» і позафракційних депутатів. Натомість опозиція, Блок Юлії Тимошенко, в такій зміні внутрішніх правил роботи парламенту бачить грубе порушення Конституції.

Нову редакцію закону про Регламент підтримали 229 народних обранців. Крім фракцій Партії регіонів, Блоку Литвина та Компартії, «за» голосували декілька членів фракцій НУНС, БЮТ та всі чотири позафракційні депутати.

Ухвалений у лютому цього року закон про Регламент чітко визначав, що коаліцію утворюють парламентські фракції, а крім того, надаються підписи не менше як 226 депутатів, що входять до її складу. Про необхідність внести зміни до Регламенту стали говорити дедалі частіше відтоді, як стало зрозуміло, що в складі фракції НУНС немає більшості, згодної, щоб фракція увійшла до коаліції з Партією регіонів. Відтак, щоб уникнути перевиборів, три фракції і окремі депутати скасовують норму, що залишає право на утворення коаліції лише за фракціями.

Автор законопроекту, депутат-«регіонал» Валерій Бондик назвав законопроект про зміну регламенту «коротеньким, але дуже доленосним для держави».

Краще закон переписати, ніж порушити

Досі чинний закон про Регламент Президент Віктор Ющенко підписав 16 лютого цього року. Депутат-«регіонал» Владислав Лук’янов вважає, що в такій швидкій зміні Регламенту немає нічого ненормального.

«Зміни до законодавства приймаються постійно, – каже він. – І не лише тому, що є якісь помилкові дії, але й через те, що інші реалії виникають. Так само із законом про Регламент. Ми мусимо унормувати ситуацію, щоб не порушувати закон».

Натомість фракція БЮТ та частина «нашоукраїнців» висловлюють упевненість, що подібні зміни прямо суперечать Конституції. «Я тримаю Конституцію в руках, – зауважив «бютівець» Володимир Філенко. – І тут чітко написано, що коаліція формується з депутатських фракцій. А ви хочете засунути туди ще й депутатів».

У відповідь на обурені репліки «регіоналів», Володимир Філенко нагадав, як Віктор Янукович присягав на Біблії та Конституції. «І він казав, що Конституцію захищатиме!, – нагадав депутат-бютівець. – Хлопці, ви робите велику помилку. Президент Янукович ваші зміни не підпише – і ви вляпаєтеся».

Із «узурпацією» вирішили почекати

Колишній віце-спікер, вчений-правник Віктор Мусіяка також вважає, що створення коаліції в новому форматі можна потрактувати як спробу узурпації влади.

«Коаліцію мають створювати фракції, в яких кількість народних депутатів має бути більшою за половину конституційного складу Верховної Ради, – тлумачить Конституцію Віктор Мусіяка. – А просто зібрати 226 підписів, то це антиконституційна дія. Зараз є ідея: мовляв, створимо, а там, поки Конституційний Суд розбереться, то вже наступні вибори будуть. Думаю, такі дії можна сприймати так, що ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження й накази».

Коли зміни до Регламенту будуть ухвалені остаточно, наразі невідомо. У кулуарах парламенту кажуть, що теоретично ще залишаються перспективи для домовленості між Партією регіонів та НУНС. У такому разі сумнівні з точки зору Основного закону законодавчі зміни можуть виявитися й непотрібними.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG