Доступність посилання

ТОП новини

Є шанси зупинити будівництво газогону «Південний потік» – Анатолій Кінах


Анатолій Кінах
Анатолій Кінах

Київ – Минув місяць від інавгурації Президента Віктора Януковича. Що зробив новий голова держави за цей час і що не зробив, Радіо Свобода запитало у його соратника, колишнього Прем’єр-міністра України, нині народного депутата з Партії регіонів Анатолія Кінаха.

– Зроблені дуже серйозні кроки з відновлення вертикалі влади. Створення коаліції в парламенті, затвердження персонального складу уряду – це була не політична кон’юнктура, а сувора необхідність формування системних, високопрофесійних дій, у першу чергу ухвалення державного бюджету 2010 року. Це основний документ, який концентрує в собі всі складові фінансової, соціально-економічної, промислової політики. Робота над цим документом триває, і в першій декаді квітня він повинен бути внесений у парламент. У ньому повинні бути зроблені перші кроки на виконання основних пунктів програми Президента Януковича, починаючи з соціальної політики і завершуючи відновленням внутрішнього економічного ринку.

– Досі Президент не вніс до парламенту жодного соціально-економічного законопроекту, а на розробку економічної програми він узяв ще два місяці. Виходить, що в нової команди не було програми реформування економіки?

– Програма реформування економіки була. Але перед тим, як її затвердити в остаточному варіанті, дуже важливо провести інвентаризацію, аудит реального стану економіки. На жаль, особливо в останній рік, фактично не було доступу до інформації. Уряд Тимошенко заблокував цей доступ. Не було інформації про реальний стан, структуру державного зовнішнього і внутрішнього боргу, на які цілі були витрачені 12 мільярдів доларів траншу Міжнародного валютного фонду. Дуже серйозно корегувалися показники валового внутрішнього продукту в державному бюджеті 2009 року. Уряд Тимошенко заклав зростання 0,4 відсотка, а по факту падіння склало 15 відсотків. Тому перенесення програми і низки соціально-економічних ініціатив пов’язане з тим, що потрібно знати чесну і об’єктивну інформацію про реальний стан справ у державі. Зараз це завершується, і найближчим часом пакети таких ініціатив будуть не тільки внесені в парламент, але й прийматимуться на рівні уряду.

– Прем’єр-міністр Росії Володимир Путін заявив, що, незважаючи на будівництво «Північного» і «Південного» потоків, Росію все ще цікавить українська газотранспортна система. Але скидається, що українські та російські чиновники по-різному бачать ідею газового консорціуму. На що у даному випадку може піти Україна?

– Україні потрібно чітко визначити свою енергетичну стратегію, в основі якої повинне бути зниження залежності від постачання енергоносіїв, від зовнішньоекономічної і політичної кон’юнктури, включаючи російську. Це повинне бути основою наших дій, із одночасним підсиленням на внутрішньому просторі політики енергоефективності, енергозбереження, модернізації економіки. А те, що стосується газотранспортної системи, то найближчими роками, щонайменше 5–7 років, вона залишатиметься основною в постачанні енергоносіїв у Європу. Близько 70 відсотків енергоносіїв, природного газу в Європу надходить через територію України. Нам необхідно зробити все, щоб підсилити рівень енергетичної безпеки України, знайти баланс інтересів між постачальниками – Росія, Середня Азія – і споживачами в Європі. Однозначно тут потрібно шукати шляхи завантаження газотранспортної системи. Що стосується «Північного» і «Південного» потоків, то по «Північному» потоку, за висновками експертів, ситуація приймає незворотній характер. Він буде збудований. А по «Південному» ще є шанс зупинити, з тим, щоб ефективно використовувати газотранспортну систему України. Однозначно, ніяких поступок, які порушують національні інтереси України, у цих питаннях бути не може. Повинна бути чітка, системна дискусія, формування рівноправних, прозорих умов співпраці на енергетичному просторі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG