Доступність посилання

ТОП новини

Українська бідність: небезпеки і шляхи подолання


Київ – Українці збідніли за останній рік на 10 відсотків. Про це заявила Уповноважений з прав людини Ніна Карпачова. За статистикою ООН, за межею бідності в Україні перебувають 78 відсотків від людей. Така ситуація може призвести до соціальної нестабільності та появи тоталітарного режиму, вважають експерти. Однак не виключають, що за сприятливих умов за 2-3 роки добробут українців може зрости.

Україна посідає 83-є місце за рівнем розвитку суспільства, опустившись за останній рік на 7 сходинок рейтингу, визначають експерти ООН. Таке падіння викликане тим, що реальні доходи українців упали на 10 відсотків, і зросла кількість малозабезпечених, пояснює омбудсмен України Ніна Карпачова.

«ООН зазначає, що абсолютну бідність в Україні начебто подолано. Але відносна бідність Україні, за їхніми критеріями, складає
78 відсотків. Тобто, в такої частини українців споживчий кошик менший від визнаної у світі межі бідності – 17 доларів на день. Це серйозне питання для нашої держави. Потрібно чітко поставити діагноз і чітко подолати цю хворобу. Адже саме через бідність унеможливлюється реалізація більшості прав людини», – каже омбудсмен України.

Ризик утворення тоталітарного режиму

Бідність шкодить не лише окремій людині, вона несе загрозу для українського суспільства загалом, говорить експерт Українського незалежного центру політичних досліджень Максим Лациба. «Чим більша кількість людей незаможних, тим менш стабільне суспільство, і є ризик утворення тоталітарного режиму. До того ж, в умовах бідності виникає більше великих підприємців, які зацікавленні у великій кількості дешевої робочої сили, вони отримують надприбутки, продаючи продукцію на експорт. Отримуючи свої шматочки у владі та медіа, вони стають олігархами».

Експерти Світового банку відзначають, що чим більш конкурентною є економіка держави, тим більший рівень добробуту її громадян. Україна за рівнем економічної свободи перебуває на 163-му місці у світі, поступившись таким державам як Казахстан та Гондурас. А відтак, каже Максим Лациба, соціальні виплати, якими уряд заграє із населенням, не розв’яжуть проблему.

Для подолання бідності експерт вважає за необхідне зменшити в Україні податковий тиск, спростити дозвільну систему й створити конкурентоздатні умови для ведення бізнесу. Однак у проекті податкового кодексу новий уряд цих змін не передбачив, говорить експерт.

Випередили Молдову

Оптимістичніше дивиться на проблему бідності економіст Олександр Пасхавер: «Якщо порівняти наш рівень життя сьогодні з 1993 роком, він зріс неймовірно. Водночас у порівнянні з 2008 роком він зменшився. Але була криза, і це природно. Отже, за два-три роки Україна повернеться до докризового рівня добробуту. А чому ми йдемо повільніше за решту Європи? Бо ми погано керуємося, ми мало дієздатна держава, ми корупційна держава».

Загалом експерти відзначають, що за рівнем добробуту Україна посідає одне з останніх місць у Європі, випереджаючи лише Молдову. Зламати ситуацію, на їхню думку, може формування в Україні середнього класу – прошарку людей, які самі забезпечують свій добробут і здатні впливати на політику держави.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG