Доступність посилання

ТОП новини

МВФ може надати Україні кредит на реформи через два місяці


Київ – Україна може отримати кредит МВФ у травні за умови ухвалення державного бюджету, повідомила у п’ятницю за підсумками зустрічі з представниками місії МВФ заступник голови Адміністрації Президента Ірина Акімова. Інший учасник зустрічі, Прем’єр-міністр України Микола Азаров сподівається, що це буде не просто четвертий транш, а нова програма кредитування, яка піде на економічні реформи. Втім українські експерти припускають, що більша частина майбутнього кредиту піде на інші потреби.

Вже два місяці поспіль промисловість показує позитивну динаміку, це свідчить, що українська економіка виходить із кризи, заявив на зустрічі з українськими урядовцями керівник місії МВФ в Україні Танос Арванітіс.

Такі показники, за умови ухвалення бюджету з дефіцитом у 6 відсотків від ВВП і зваженої економічної та соціальної політики, є цілком прийнятними умовами для продовження програми співпраці МВФ із Україною, заявила учасник урядової зустрічі з місією МВФ, заступник голови Адміністрації Президента Ірина Акімова.

Новий кредит Україні стане сигналом для інвестора – Акімова

Також Ірина Акімова повідомила, що МВФ готовий ухвалити рішення про черговий кредит Україні впродовж місяця після ухвалення держбюджету. А тому, наголошує вона, треба зробити все можливе, щоб головний фінансовий документ країни з’явився не пізніше 15 травня. Надання нового кредиту МВФ позитивно вплине на ситуацію в Україні, зауважує Акімова.

«Це, по-перше, позитивний сигнал усьому світу: іншим державам, інвесторам – що Україна стала на шлях структурних, реформістських перетворень. По-друге, це можливість отримати фінансування й від інших міжнародних організацій – Світового банку та ЄБРР, яке складе ще два мільярди доларів», – наголошує заступник голови Адміністрації Президента.

Щодо обсягу майбутнього кредиту МВФ, то за словами пані Акімової, в переговорах ідеться про суму в 5 мільярдів доларів.

Україні на реформи треба більше, аніж містить четвертий транш

За програмою співпраці з Міжнародним валютним фондом під час світової фінансової кризи, Україна вже отримала три транші кредиту – загалом на 11 мільярдів доларів. Залишається четвертий транш, обсягом майже 4 мільярди.

Проте сьогодні Україні потрібна нова програма кредитування від МВФ, із іншим обсягом коштів, заявив Прем’єр-міністр України Микола Азаров.

«Якщо йдеться про підтримку реформування української економіки, то це величезна задача, величезні проблеми, велика програма і тоді четвертий транш, враховуючи, що попередні три були просто змарновані, не охопить всіх задач , яке маємо в процесі реформування. Ясно, що нова програма має містити нові обсяги фінансування», – сказав Азаров.

Новий кредит знову «страхуватиме» платіжний баланс – експерт


Україна отримає кошти від МВФ, але, скоріше, за старою кредитною програмою, і більшу його частину уряд буде змушений витрачати не на реформи, вважає директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

«Щоб написати нову угоду, потрібний додатковий час, а це не вигідно жодній зі сторін, – каже він. – Тому, гадаю, буде використана вже існуюча програма з певними змінами. Будуть проблеми з визначенням напрямків фінансування. Те, що пов’язане з платіжним балансом, зі стійкістю національної валюти, з ситуацією в «Нафтогазі», загалом із фінансуванням першочергових програм – це ті напрямки, де кошти МВФ спрацьовуватимуть у першу чергу».

Місія МВФ працюватиме в Україні до 2 квітня. Заплановані зустрічі з представниками української влади, і обговорення варіантів економічних програми, яку фонд міг би підтримати. Паралельно експерти МВФ зроблять свою оцінку економічної ситуації в державі.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG