Доступність посилання

ТОП новини

«Волинська різанина»: відповідь українських істориків


Трансляція фільму з участю Дмитра Табачника на виставці «Волинська різанина: польські та єврейські жертви ОУН-УПА» в Українському домі. Київ, 8 квітня 2010 року
Трансляція фільму з участю Дмитра Табачника на виставці «Волинська різанина: польські та єврейські жертви ОУН-УПА» в Українському домі. Київ, 8 квітня 2010 року

Київ – Українські історики звинуватили організаторів виставки з назвою «Волинська різанина: польські і єврейські жертви ОУН-УПА», що відбувається в «Українському домі», в історичній містифікації.

За словами науковців, не можна бути повністю впевненим у достовірності поданої організаторами виставки інформації, оскільки на жодні офіційні архівні документи вона не посилається. Історик Володимир Сергійчкук наголошує, що часто жертви НКВС представлені на стендах як жертви УПА.

Уже сама назва виставки викликає багато питань, каже Сергійчук: «Якщо написано «Волинська різанина», то при чому тут єврейські жертви? Ніяких актів про знищення євреїв за 1943 рік немає – тоді вже це питання, вибачте на слові, було вирішено німцями».

Крім того, жодна єврейська громада не брала участі у заході, та і посольство Республіки Польща відмежувалося від проведення виставки.

Організаторами виставки виступили Правозахисний громадський рух «Русскоязычная Украина», який очолює народний депутат України Вадим Колєсніченко, і «Товариство увічнення пам’яті жертв злочинів українських націоналістів у Варшаві» з не зовсім однозначною репутацією на батьківщині.

Голова Товариства «Меморіал» Роман Круцик розповідає: «Я звертався до істориків у Польщі, що це таке за «Товариство пам’яті жертв українських націоналістів»? Кажуть, у Польщі їх вважають промосковською структурою».

За словами Круцика, виставка є чітко спланованою провокацією – організатори заздалегідь розраховували на скандал.

Російське коріння українсько-польського конфлікту?

На думку народного депутата України Павла Мовчана, ініціаторів конфлікту варто шукати у владних колах Російської Федерації. «І «Русскоязычная Украина», і та виставка, яку вони організували, – це все з ініціативи Інституту СНД, куратором якого є Затулін, і тісним співробітником є Колєсніченко», – каже він.

Володимир Сергійчук вважає, що метою організаторів виставки було спровокувати міжетнічні конфлікти. «Виставка спрямована на розпалювання міжнаціональної ворожнечі, на те, щоб загострити українсько-польські та українсько-єврейські стосунки», – каже історик.

Якщо організатори акції взяли собі за мету спровокувати конфлікт, то це їм, безперечно, вдалося. Відвідувачів виставки, які висловили обурення такою «версією історії українського націонал-патріотизму», силоміць вигнали з «Українського дому». Понад десяток людей затримали правоохоронці.

Роман Круцик, який був одним із перших відвідувачів виставки, розповідає: «Найгірше те, що офіційний орган – прес-служба МВС – запускає в ефір брехню про те, що було порвано плакати. Стенди ніхто не рвав, хоча люди мали повне право це зробити, прочитавши таку брехню».

Зараз ініціюється створення слідчої групи у Верховній Раді, яка б дала оцінку правомірності дій правоохоронних органів. Крім того, представники Громадської організації «Люстрація» вимагають від СБУ відкрити кримінальну справу проти організаторів виставки, а також перевірити громадський рух «Русскоязычная Украина» та його лідера на предмет співпраці з іноземними спецслужбами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG