Доступність посилання

ТОП новини

Виставка «Волинська різанина...» є маніпуляцією – аташе посольства Польщі


Фотовиставка «Волинська рiзанина: польськi та єврейськi жертви ОУН-УПА» в Українському домі в Києві є «гострою маніпуляцією», заявила в ефірі Радіо Свобода Ольга Гнатюк, аташе з питань науки і культури посольства Польщі в Україні.

«Вона розповідає, в першу чергу, про польські жертви, тим часом, як заголовок говорить про польські та єврейські жертви. Треба зрозуміти, що там є жертви і чисток у Галичині, і чисток на Волині. Не можна все без розбору вкидати під таке гасло «Волинська різанина», просто заради цього слова «різанина». Це робиться задля того, щоб викликати гострі емоції. І я, як представник посольства і як людина з ученим званням історика, як професор Варшавського університету, різко висловлююся проти таких зловживань», – заявила Ольга Гнатюк.

За її словами, Україна і Польща за роки незалежності мають «дуже добрі напрацювання, і ми не повинні дозволити їх знищити».

Органiзаторами виставки в Українському домі, що відкрилася напередодні, є «Правозахисний громадський рух «Росiйськомовна Україна» і «Товариство увiчнення пам’ятi жертв злочинiв українських націоналістів» (Польща).

Затриманих під час інциденту на виставці в Українському домі звільнили – «Свобода»

Усіх учасників інциденту на фотовиставці «Волинська різанина: польські та єврейські жертви ОУН-УПА» в Українському домі в Києві звільнили за рішенням Шевченківського районного суду Києва, повідомляє прес-служба ВО «Свобода» у п’ятницю.

У прес-службі стверджують, що суд закрив справи про адміністративні порушення через відсутність складу злочину в діях затриманих. Четверо з них отримали усні зауваження.

У київському управлінні міліції підтвердили, що затримані вже на волі, при цьому на них не накладали штрафів.

ВО «Свобода» заявляє про намір подати позов до суду у зв’язку з «неправомірними діями міліції». Організація також вимагає від Служби безпеки України заборонити проведення виставки та здійснити її наукову експертизу.

У четвер, 8 квітня, міліція затримала понад 10 осіб – членів ВО «Свобода» під час відкриття виставки «Волинська різанина: польські та єврейські жертви ОУН-УПА» в Києві. Серед затриманих був і журналіст Ігор Мірошниченко.

Міліція заявляє, що діяла законно

Міліція діяла виключно в рамках чинного законодавства під час інциденту на фотовиставці «Волинська різанина: польські та єврейські жертви ОУН-УПА» в Українському домі в Києві, заявляють у МВС.

У повідомленні відділу зв’язків із громадськістю Головного управління МВС також спростовується інформація про те, що міліція нібито безпідставно затримала представників однієї з політичних сил під час відкриття виставки.

«Повідомляємо, що, незважаючи на тиск з боку окремих депутатів України, факт злісної непокори законним вимогам працівника міліції під час виконання ним службових повноважень чотирьох найактивніших учасників інциденту довів суд», – наголошують правоохоронці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG