Доступність посилання

ТОП новини

Україна позбувається «неправильних» національних парків


(архівне фото)
(архівне фото)

Київ – В Україні починається кампанія ліквідації національних природних парків, створених за часів президентства Віктора Ющенка, б’ють тривогу екологічні громадські організації. Миколаївська обласна рада вже звернулася до Президента Віктора Януковича з вимогою скасувати статус двох національних парків. Громадські активісти пояснюють це прагненням місцевих чиновників скористатися землею заповідних об’єктів. В обласній раді своє рішення пояснюють тим, що нібито в Україні статус національного парку не надає цінним природним об’єктам належного захисту.

Південній Буг у нижній течії оточений гранітними скелями, на річці збереглися мальовничі пороги та острови з залишками укріплень запорозьких козаків. Історики стверджують, що саме тут розташовувалася славетна Бугогардівська паланка Запорозької Січі. Сьогодні ці місця перебувають під охороною держави: тут створено Національний парк «Бугогардівський».

Такий самий статус має Кінбурнська коса, на якій мешкає найбільше видів птахів в Україні. Нині це Національний парк «Білобережжя Святослава».

Проте Миколаївська обласна рада ухвалила звернення до Президента, в якому просить його ліквідувати обидва національні парки.

«Усі жителі регіону, яких ми опитували, виступали за збереження цих національних парків, – розповідає голова Миколаївського осередку «Демократичний альянс», координатор боротьби за збереження національних парків Юлія Гречка. – Тому під час сесії облради ми привели під її стінами акцію протесту, але рішення все одно було прийняте».

«Кажуть, створюючи нацпарки, Ющенко не дотримався якихось законодавчих норм. Але чомусь облрада говорить не про виправлення процедурних неточностей, а про скасування заповідного статусу. Чому?» – запитує активіст і сама ж відповідає: «Подивіться, які там дивовижні краєвиди, скільки може коштувати там земля. Зрозуміло, кому буде вигідно нею розпоряджатися, коли цей статус скасують».

Ліквідують чи не ліквідують?

Голова Державної служби заповідної справи України Микола Гриник переконаний, що національні парки під Миколаєвом ліквідовані не будуть.

«Президент не піде на скасування цих національних парків. Там унікальні природні комплекси – багато «червонокнижних» видів. Об’єкти створені на землях державної власності, тому прав місцевих мешканців ніхто не обмежує. Для держави неприйнятні, незрозумілі вимоги Миколаївської облради», – запевняє він.

Утім, процес ліквідації вже торкнувся всіх 32 національних парків, створених за час правління Віктора Ющенка, упевнений заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк.

«Нам потрапила до рук доповідна записка на ім’я віце-прем’єра Бориса Колеснікова, де йдеться про неточності в указах попереднього Президента. За дивним збігом, усі вони стосуються створення заповідних об’єктів. Це ті національні парки, які буквально видиралися з рук забудовників та інших представників бізнесу. Тепер їх спробують ліквідувати. Почали з Миколаєва», – стверджує еколог.

Регіональний заказник краще, ніж національний парк – облрада

Самі ж депутати Миколаївської обласної ради пояснюють своє рішення тим, що статус національного парку захищає природні об’єкти області гірше, аніж регіональні парки, які були там раніше.

«Ситуація з національними парками Україні критична. Це порожні, паперові утворення, які не можуть нічого зробити. Вони не мають власного бюджету і підпорядковані іншим структурам, – каже депутат обласної ради Лариса Шефлер. – У цьому плані регіональні ландшафтні парки набагато ефективніші».

«Дійсно, вилучати землю з національного парку можуть лише центральні органи влади, а з регіональних – місцеві, – зауважує обласний депутат. – Але є посадовець у Києві менш корумпованим, аніж у регіоні? Фактично з утворенням національних парків від природних територій усунуті місцеві ради, громадські організації. Рішення ухвалюють чиновники».

Тим часом громадські організації Миколаївщини, які борються за збереження заповідних територій, мають намір продовжити боротьбу на всеукраїнському рівні, зокрема, вимагати від Президента, щоб він офіційно пообіцяв не ліквідувати національні парки «Бугогардівський» та «Білобережжя Святослава».

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG