Доступність посилання

ТОП новини

Замість державної резиденції «Синьогора» буде національний парк


Неподалік резиденції «Синьозора» готель з такою ж назвою
Неподалік резиденції «Синьозора» готель з такою ж назвою

Івано-Франківщина – Президент України підписав указ про створення національного природного парку «Синьогора» в Богородчанському районі, де знаходиться його резиденція. Мешканці села Гута не в захопленні від цього і готують акції протесту.

В «Синьогорі» Віктор Ющенко приймав президентів різних країн, тут відзначав останнє день народження. Президентська резиденція була створена на базі колишнього пансіонату з такою ж назвою. Згідно з останнім указом 10866 гектарів земель державної власності вилучаються у державної організації «Резиденція «Синьогора» і надаються парку в постійне користування.

Сумніви навколо земель, лісу і доступу до них

Проти створення національного парку виступають місцеві мешканці. У селі Гута проходили громадські слухання, однак людей не вдалося переконати в доцільності цього. Вони побоюються, що обмежені будуть у користуванні лісом, а з часом втратять і свої землі. Каже один з противників парку Петро Володимирович.

«Громада села, практично 95 відсотків проти цього. Люди бояться, що це розкрадуть. І що парк створено заради крадіжки земель. Люди будуть протестувати. Вони не пустять ні Ющенка, ні нікого», – такою є думка багатьох людей.

Указом передбачається «продовження разом із Івано-Франківською обласною державною адміністрацією роботи з розширення території національного природного парку «Синьогора» за рахунок включення прилеглих земель, насамперед лісового фонду». Голова обласної держадміністрації Микола Палійчук стверджує, що будуть враховані інтереси місцевих людей, а проблеми виникають через недостатню роз’яснювальну роботу.

«Я думаю, там більше політики, ніж якогось бачення людей. Просто треба більше провести роз’яснювальну роботу з людьми, показати, що буде. Сьогодні існує лісництво управління справами – так на тій території буде парк. Але парк означає державне фінансування і охорону земель. Парк – це для мене те, що ніхто там вже дерево рубати не буде», – каже керівник області Микола Палійчук.

Щит проти чи шлях до приватизації?

Основною метою створення національного природного парку «Синьогора», як сказано в президентському указі, є «збереження, відтворення та раціональне використання типових і унікальних природних комплексів Прикарпаття, що мають важливе природоохоронне, наукове, естетичне, рекреаційне та оздоровче значення». Начальник Державної служби заповідної справи Мінприроди України Петро Гриник запевняє, що для людей ніяких обмежень не буде.

«Хай люди не переживають – буде вільний доступ як ягоди, гриби збирати, так і пасти вівці, кози, корови, збирати сухі дерева. Хай не переживають. Навпаки, люди будуть мати робочі місця, там розвиватиметься екотуризм», - – розповідає Петро Гриник.

Керівник заповідної служби переконаний, що створення парку перешкодить його приватизації. Та мешканці Гути побоюються, що з часом на цих землях оселяться олігархи та великі люди зі столиці. Тому готуються скликати черговий схід села. Кажуть, без їхньої згоди не мали права створювати заповідний парк.
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG