Доступність посилання

ТОП новини

Народний комітет захисту України розпочинає роботу


Активісти проукраїнських молодіжних організацій розкладють величезний український прапор у центрі Києва, 22 листопада 2007 року
Активісти проукраїнських молодіжних організацій розкладють величезний український прапор у центрі Києва, 22 листопада 2007 року

Київ – До новоствореного Народного комітету захисту України увійшли зокрема представники національно-демократичних парламентських і позапарламентських політичних сил, серед яких – партії «Батьківщина», Народний рух, Всеукраїнське об’єднання «Свобода».

У понеділок ще за півгодини до початку засідання ініціативної групи Народного комітету захисту України зала Національної спілки письменників була заповнена вщент. Втім, виявилося, що така кількість зацікавлених ще не означає консолідованість.

Вже на початку засідання його учасники розпалили не одну суперечку, дійшло навіть до сварки. Одні виступали за негайне створення комітету, інші погоджувалися об’єднатися лише тоді, коли розроблять чітку стратегію діяльності.

Дискутували навіть довкола назви об’єднання. «Якщо ми хочемо конструктивно співпрацювати, не треба вживати слів «захист», «опір» – це наша Батьківщина, і нація має йти в наступ, а не оборонятися», – закликав голова Всеукраїнської громадської організації «Фронт порятунку України» Олександр Лалак.

Тимошенко погодилася на рівноправність

Попередню назву «Народний комітет порятунку України» зрештою таки замінили на «Народний комітет захисту». Головував на засіданні письменник Дмитро Павличко.

Згодом його голосуванням більшості обрали координатором діяльності комітету. Не головою, як попередньо декларувалося – опозиційне об’єднання не матиме лідера, усі учасники діятимуть на рівних засадах.

Рівноправність членів комітету підтримала й лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко. «Ми чітко заявили, що готові об’єднуватися у будь-якому форматі – без лідерів, з ініціативи тих людей, які вболівають за Україну», – наголосила вона.

За словами Тимошенко, найперше завдання комітету захисту – 11 травня згуртувати громадськість під стінами парламенту. Лідер «Батьківщини» заявила, що Верховна Рада повинна вимагати від Прем’єр-міністра Миколи Азарова представити пакет документів, який, імовірно, підписуватимуть українська й російська сторони під час візиту до Києва президента Росії Дмитра Медведєва. «Російський президент просто так в Україну не приїжджає, щось та буде підписано», – додала Юлія Тимошенко.

Завдання – організувати опір

Дмитро Павличко
Після відкритого обговорення учасники засідання таки схвалили утворення Народного комітету захисту України. За словами координатора Дмитра Павличка, одне з основних завдань комітету – об’єднати демократичні сили задля протидії «антиукраїнській» діяльності уряду й Президента.

У схваленій декларації, зокрема, йдеться про те, що новостворений комітет відстоюватиме суверенітет України та захищатиме права громадян. «Зважаючи на небезпеку втрати державності, що постала внаслідок дій режиму Януковича, оголошуємо про об’єднання всіх демократичних сил України. Завдання комітету полягатиме в організації всеукраїнського руху опору», – процитував декларацію Дмитро Павличко.

Серед підписантів Установчого акту про створення Народного комітету захисту – партії «Батьківщина», «Народний рух», «Народна самооборона», Всеукраїнське об’єднання «Свобода», громадські діячі Іван Дзюба, Левко Лук’яненко, Мирослав Попович та інші.

Представники «Нашої України», Української народної партії та Конгресу українських націоналістів пообіцяли розглянути ініціативу на засіданнях найближчим часом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG