Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція планує об’єднатися в Народний комітет порятунку


Під час протесту проти ратифікації «харківських угод» 27 квітня 2010 року
Під час протесту проти ратифікації «харківських угод» 27 квітня 2010 року

Київ – Народний комітет порятунку, за словами ініціаторів, протистоятиме «проросійській» політиці Президента Віктора Януковича, а також відстоюватиме територіальну цілісність та суверенітет України. Про готовність долучитися до комітету порятунку вже заявила лідер БЮТ Юлія Тимошенко.

Закликом до об’єднання національно-демократичних сил завершилися підготовчі збори для створення Народного комітету порятунку. Лист-звернення до політиків підписали напередодні письменники й громадські діячі, серед яких – Дмитро Павличко, Юрій Андрухович, Левко Лук’яненко та Мирослав Попович.

Метою Народного комітету порятунку визначили відстоювання суверенітету України, захист прав та свобод громадян, боротьбу за збереження євроатлантичного курсу України.

Відвідати засідання комітету 10 травня вже зголосилися лідери БЮТ та Народного руху, а також представники «Нашої України – Народної самооборони» та Всеукраїнського об’єднання «Свобода».

Проти політики Януковича

За словами члена оргкомітету, голови київського осередку ВО «Свобода» Андрія Мохника, комітет порятунку об’єднає супротивників «антиукраїнських» дій влади. «Після приходу до влади Януковича постало питання існування України як незалежної держави. Ініціативи, які виявляє Президент, шкодять Україні», – каже він.

Очільника новий комітет не матиме. «Це буде такий собі майданчик, де обговорюватимуться стратегії й тактики того, як усунути промосковські сили. Кожен робитиме свою справу, але лише скоординовано з іншими», – додає Андрій Мохник.

На підготовчих зборах лідер БЮТ Юлія Тимошенко наголосила, що готова до консолідації. «Я думаю, що сьогодні необхідна єдність. І я готова сідати за круглий стіл як рівна серед рівних, без будь-якого лідерства, без будь-яких визначень, хто перший, хто другий, на рівних захищати Україну», – зазначила вона.

Вибори як тест на витривалість

На думку директора Інституту проблем управління імені Горшеніна Костя Бондаренка, створення Народного комітету порятунку засвідчить існування в Україні об’єднаної опозиції. «Це шанс для опозиції продемонструвати, що їхні наміри – не пустий звук», – каже політолог.

Водночас в ефективності роботи такого об’єднання Кость Бондаренко сумнівається.

«Протягом останніх десяти років таких комітетів створювалося дуже багато. Проте їхній коефіцієнт корисної дії виявлявся нульовим, щойно мова заходила не просто про протистояння між владою й опозицією, а про наближення парламентських виборів чи виборів до місцевих рад», – розповідає він.

Азаров вважає комітет «безглуздим»

Прем’єр-міністр України Микола Азаров діяльність Народного комітету порятунку вважає безперспективною.

«Відчуваючи, що втрачає ґрунт під ногами, так звана опозиція вдалась для звичних для неї брехні, провокацій, істеричних стогонів, безглуздих комітетів порятунку», – заявив голова уряду на відкритті засідання Кабінету Міністрів.

Водночас Президент Віктор Янукович напередодні наголосив, що опозиція в Україні необхідна.

«Але опозиція має бути конструктивною: пропонувати альтернативні проекти, бачити рішення, ефективніші за ті, які пропонує влада. Але нічого з цього ми не чуємо», – наголосив голова держави.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG