Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада узаконює відмову від членства в НАТО


(архівна фотографія)
(архівна фотографія)

Парламент ухвалив за основу запропонований Президентом Віктором Януковичем проект закону «Про засади внутрішньої та зовнішньої політики» . За ухвалення відповідного законопроекту проголосували 253 народних депутати із 430, зареєстрованих у сесійній залі. 81 депутат проголосував проти ухвалення цього проекту закону.

У своєму законопроекті «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики» Янукович пропонує виключити із законодавства норми, за якими держава інтегрується в євроатлантичний безпековий простір та прагне набуття членства у НАТО. Також Президент пропонує визначити пріоритетною засадою зовнішньої політики набуття Україною членства в Європейському Союзі.

Крім того, в проекті закону про засади зовнішньої і внутрішньої політики зазначається, що «Україна як європейська позаблокова держава здійснює відкриту зовнішню політику і прагне співпраці з усіма зацікавленими партнерами, уникаючи залежності від окремих держав, груп держав чи міжнародних структур».

При цьому дотримання Україною політики позаблоковості означає «неучасть України у військово-політичних союзах, пріоритетність участі у вдосконаленні та розвитку європейської системи колективної безпеки, продовження конструктивного співробітництва з НАТО та іншими військово-політичними блоками з усіх питань, що становлять взаємний інтерес».

Позиції комітетів парламенту – розійшлися

Під час розгляду цього документа позиції двох комітетів парламенту – з питань державного будівництва та місцевого самоврядування і з закордонних справ – розійшлися. Перший рекомендував парламенту підтримати в першому читанні президентський законопроект про засади внутрішньої та зовнішньої політики, а комітет із закордонних справ – відхилити цей документ.

Зокрема, перший заступник голови комітету у закордонних справах Тарас Чорновіл (позафракційний, член коаліції) повідомив про те, що комітет ухвалив рішення про направлення законопроекту на доопрацювання. За його словами, два члени комітету проголосувати за те, щоб підтримати документ, а дев’ять депутатів – за направлення його на доопрацювання.

Представники опозиції також висловився за те, що документ потребує суттєвого доопрацювання. «Ухвалення цього документа – це дуже відповідальна справа, щоб ухвалювати його нашвидкуруч», – сказав віце-спікер, бютівець Микола Томенко.

А заступник лідера фракції НУНС Борис Тарасюк назвав президентський законопроект «поверхневим і демагогічним». «Головна мета документа – вилучити пункт, що стосується вступу України в НАТО», – сказав він. За словами Тарасюка, спроба сьогодні проштовхнути цей законопроект є прикладом нехтування Конституції та законів України. «Позаблоковий статус України зробить нашу державу беззахисною. І Україна перетвориться із суб’єкта міжнародних відносин в об’єкт», – сказав депутат і наголосив на необхідності доопрацювати законопроект.

Під час обговорення законопроекту в парламенті частково згасло світло, що викликало пожвавлення серед народних депутатів. Водночас електронне табло, мікрофони в сесійній залі запрацювати.

Янукович: закон про засади внутрішньої та зовнішньої політики подолає нестабільність

Ухвалення в цілому закону «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики» поставить крапку в політичній нестабільності в Україні, заявляє Президент Віктор Янукович. Про це він заявив у зверненні до народу в столичному палаці «Україна» в Києві.

«Сьогодні Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект про засади внутрішньої та зовнішньої політики, який було подано мною як невідкладний. Його ухвалення в цілому зробить нашу внутрішню та зовнішню політику відкритою та зрозумілою усім. Водночас дорога до чіткої взаємодії Президента, парламенту і уряду остаточно поставить крапку у політичній нестабільності», – заявив Янукович.

Президент додав, що протягом попередніх п’яти років в українського народу була можливість переконатися в тому, до чого можуть привести конфлікти у вищих ешелонах влади і на місцях.

«Я переконаний, цю сумну сторінку історії нашої держави перегорнуто безповоротно», – наголосив Янукович.

«Можливо, вперше за всю новітню історію України ми з вами отримали шанс спокійно, без конфліктів, взятися за роботу і нарешті розпочати будувати Україну для людей, а не для влади», – заявив глава держави.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG