Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь «повернула газовий борг Росії», та конфлікт триває


Президент Олександр Лукашенко зустрівся з міністром закордонних справ Росії Сергій Лавров у Мінську, 23 червня 2010 року
Президент Олександр Лукашенко зустрівся з міністром закордонних справ Росії Сергій Лавров у Мінську, 23 червня 2010 року

Прага – У конфлікті з Білоруссю через борги за газ Росія ще більше прикрутила газовий вентиль. Російський «Газпром» у середу вранці оголосив, що зменшує поставки до Білорусі на 60 відсотків. Після цього Білорусь надвечір оголосила, що розрахувалася зі своїми зобов’язаннями і тепер очікує на гроші за транзит від росіян. Європейський Союз попереджає, що суперечка не повинна вплинути на поставки пального європейським споживачам.

Мінськ повністю розрахувався з «Газпромом» – про це заявив віце-прем’єр білоруського уряду Володимир Семашко. За його даними, сьогодні о 16-й годині Мінськ повернув Росії 187 мільйонів доларів за поставки газу.

Тепер, сказав урядовець, Білорусь очікує, що Росія розрахується за транзит пального до Євросоюзу. Якщо цього не зроблять до десятої години ранку у четвер, то Мінськ перекриє газовий вентиль до Європи.

Напередодні про це попередив президент Білорусі Олександр Лукашенко, який також назвав суму російського боргу. «Газпром» винен нам 260 мільйонів доларів, включно з травнем, за транзит газу», – сказав білоруський лідер.

Перед тим, як Білорусь заявила про повернення боргу, сьогодні вранці керівник російського «Газпрому» Олексій Міллер оголосив, що Росія обмежує поставки газу до Білорусі на 60 відсотків. Це вже третє зменшення поставок за останні дні – «Газпром» попередив, що якщо Мінськ не розрахується, то вентиль прикрутять і на 85 відсотків.

ЄС не хоче бути заручником конфлікту

За конфліктом уважно стежать у Брюсселі.

Комісар Євросоюзу з питань енергетики Ґюнтер Еттінґер телефоном спілкувався з російськими та білоруськими урядовцями і закликав їх якнайшвидше розв’язати конфлікт.

При цьому Євросоюз не хоче стати заручником суперечки.

«Європейська комісія очікує, що поставки газу з Росії до Європейського Союзу не будуть зачеплені, що поставки газу в усі зацікавлені країни спільноти будуть безперебійними і що договірні зобов’язання будуть виконані», – наголосила речниця Єврокомісії Марлене Гольцнер.

Україна обіцяє не наживатися, але готова перебрати транзит

Голова Адміністрації Президента України Сергій Льовочкін
Якщо ж Білорусь заблокує поставки газу, то Росія очікує, що пальне потрапить до споживачів у Євросоюзі через Україну. Напередодні згоду на це дав прем’єр Микола Азаров.

Сьогодні голова Адміністрації Президента України Сергій Льовочкін запевнив, що Україна не ставить собі за мету домогтися економічних переваг за рахунок газового конфлікту між сусідами. Про це він сказав на зустрічі з журналістами в Києві, у якій брав участь і кореспондент Радіо Свобода.

Льовочкін наголосив, що Україна не є конкурентом Білорусі в питаннях поставок газу до Європи. «Ми радше конкуруємо з новими маршрутами, зокрема, з «Південним потоком», – сказав він.

При цьому Льовочкін звернув увагу, що влітку споживання газу зменшується. «Зараз Європа дуже спокійно не помітить зменшення обсягу. І це розуміють і сторони конфлікту. Тому в цьому сенсі зараз це питання набагато більш політичне, ніж економічне», – сказав голова Адміністрації Президента.

За словами Льовочкіна, автоматичне заміщення білоруських потужностей українськими не вирішує проблем усіх європейських споживачів, для цього потрібні «складніші технічні рішення».

Тим часом міністр палива та енергетики Юрій Бойко заявив про технічну можливість України за потреби збільшити транзит газу до Європи на 30 мільярдів кубометрів.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG