Доступність посилання

ТОП новини

Москва поставила Мінську газовий ультиматум


Президент Росії Дмитро Медведєв провів зустріч з головою «Газпрому» Олексієм Міллером у Горках, 15 червня 2010 року
Президент Росії Дмитро Медведєв провів зустріч з головою «Газпрому» Олексієм Міллером у Горках, 15 червня 2010 року

Мінськ – Російська кампанія «Газпром» письмово попередила білоруську владу про можливе скорочення обсягів постачання газу з 21 червня, якщо Мінськ не сплатить газовий борг у розмірі 200 мільйонів доларів. Це сталося після відповідної заяви президента Росії Дмитра Мєдведєва. Таким чином Росія та Білорусь опинилися на порозі чергової газової війни.

Білорусь увесь час просила і просить Росію зменшити ціну на газ, і якщо раніше до її голосу прислухалися, то від 2006 року, після останньої масштабної «газової війни» Мінська й Москви було ухвалене рішення про поступовий перехід Білорусі на європейську ціну.

Наразі ціна на газ для білоруських споживачів становить 169 доларів за тисячу кубометрів. Це фактично удвічі менше, ніж ціна російського газу для України. Але білоруси вважають, що і цього їм забагато.

Білоруський уряд ініціював переговори про скорочення ціни газу до 150 доларів і в одноосібному порядку платив Росії саме цю суму. Росія ж не хоче навіть розмовляти на цю тему. З нового року Білорусь таким чином заборгувала 200 мільйнів доларів. Якщо ситуація не зміниться, до кінця року борг становитиме близько півмільярда.

Перший день після заяви Медведєва всі урядовці просто мовчали на цю тему. Сьогодні ж у Міненерго Білорусі заявили, що будуть готувати свої пропозиції до 21 червня, коли завершується термін ультиматуму Медведєва. У МЗС Білорусі зауважили, що ніякого конфлікту тут немає, а є процедура врегулювання контрактних відносин суб’єктів господарювання. А в компанії «Бєленерго» заявили, що з 21 червня у разі скорочення обсягів газу готові перейти на опалення мазутом.

Помста Кремля за відмову відразу ввести в дію документи Митного союзу?


Спостерігачі у Мінську розглядають останній газовий ультиматум Москви як продовження російського тиску на президента Олександра Лукашенка. Останнім часом Москва наполегливо позбавляє Білорусь своїх економічних преференцій.

Білоруські аналітики з цього приводу зауважують, що нова «газова війна» Білорусі та Росії почалася після того, як Мінськ демонстративно відмовився ввести в дію з 1 липня основні документи Митного союзу з Росією та Казахстаном. Газ завжди був для Росії інструментом тиску на сусідів. Очевидно, так воно є й тепер.

Таким чином Москва спробує змусити Мінськ підписати документи Митного союзу і бути більш податливим щодо намірів приватизації російським капіталом об'єктів білоруської промисловості.

Найімовірніше, Білорусі доведеться заплатити борг, це не критична сума, та й особливого поля для маневру в Мінська тут немає. Однак, багато хто прогнозує, що нинішня конфліктна ситуація може ще більше охолодити білорусько-російські відносини і націлити Білорусь на західний вектор, наприклад, змусить Білорусь шукати допомоги не від Росії, а від МВФ.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG