Доступність посилання

ТОП новини

Харків: активісти «Зеленого фронту» планують взяти участь у місцевих виборах


Масове вирубування дерев у Харкові змушує людей об'єднуватися в політичну силу
Масове вирубування дерев у Харкові змушує людей об'єднуватися в політичну силу

Харків – Активісти громадського руху, у який поєдналися захисники лісу у Харкові, заявили про намір брати участь у місцевих виборах 31 жовтня. Йтимуть під гаслами, які нині підтримують більшість харків'ян: «Ні! вирубці дерев та забудові зелених зон». За словами експертів, для участі у виборах активістам громадського руху доведеться влитися до лав однієї з політичних сил. Натомість «Зелений фронт» поки що заперечує взаємини та підтримку з боку конкретних партій.

«Зелений фронт» спонтанно утворився місяць тому, коли місцева влада Харкова ухвалила рішення про будівництво дороги через центральний парк імені Горького, і заради нової магістралі почалася масова вирубка дерев, зокрема і сторічних. 70 відсотків мешканців міста, згідно з дослідженнями харківського філіалу Інституту імені Горшеніна, висловили незгоду з рішенням влади, а кілька сотень активістів оселилися в парку і спробували протистояти лісорубам.

І хоч підтримка у захисників лісу досить велика, шансів потрапити до міської або обласної ради в активістів «Зеленого фронту» небагато, наголошує харківський політолог Олександр Романюк. Як окремий суб'єкт громадська організація мала бути офіційно зареєстрована за рік до старту виборчої кампанії.

«Зелений фронт» не є політичною партією. Він і за старим законом не мав права висуватися, і за новим. Зараз же пропонується мажоритарно-пропорційна система. І щоб в мажоритарних округах теж висували кандидатів осередки політичних партій. Тобто їм буде дуже важко. Інша справа, можна було б організувати «Зелений фронт» як блок партій, але ж цей законопроект забороняє участь у виборах блоків», – каже політолог.

«Ми будемо виступати, передовсім, як громадська організація»

Єдиний вихід, за словами політолога, – участь у виборах за списком однієї з політичних партій. Натомість «Зелений фронт» від самого початку заперечує зв'язки і підтримку з боку якихось політичних сил.

«Ми будемо виступати, передовсім, як громадська організація, але зовсім не виключаємо своєї участі, участі окремих членів наших як самостійних кандидатів, можливо, на виборах місцевих, але перш за все виходячи зі здорового глузду і не підписуючись за якусь конкретно з нині діючих сил і не беручи на себе обов'язки, скажімо, від спонсорів тощо», – розповів в ефірі однієї з харківських радіостанцій представник «Зеленого фронту», історик Ігор Рассоха.

У зв’язках із блоком Юлії Тимошенко та колишнім головою обласної державної адміністрації Арсеном Аваковим, який нещодавно очолив обласний осередок ВО «Батьківщина», «Зелений фронт» неодноразово звинувачував секретар харківської міськради Генадій Кернес. Сам він також зібрався на вибори і змагатиметься за крісло міського голови. Для цього вже розпочав поїздки районами міста і зустрічі з мешканцями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG