Доступність посилання

ТОП новини

Група Світового банку оприлюднила звіт про інвестиційний клімат у світі


Прага – Група Світового банку, до якої входять щонайменше шість міжнародних інвестиційних організацій на кшталт ЄБРР, Багатостороннього агентства гарантій інвестицій, вперше оприлюднила звіт, що містить дані стосовно законодавчого забезпечення прямих іноземних інвестицій у майже 90 країнах світу. У звіті наголошено, що надмірні обмеження і застарілі закони перешкоджають прямим іноземним інвестиціям у багатьох країнах світу, що гальмує розвиток економік, особливо у період глобальної кризи. У цьому звіті піддані критиці законодавчі обмеження для іноземних інвестицій і в Україні.

Віце-президент із розвитку фінансового і приватного сектору Групи Світового банку Джанамітра Деван, коментуючи цей звіт, заявила журналістам: «Прямі іноземні інвестиції є дуже важливими для розвитку країн, особливо в умовах економічної кризи. Інвестиції дають можливість створити нову й надійнішу базу, гарантують введення нових технологій і стилю управління, допомагають створювати нові робочі місця і стимулюють конкуренцію, яка збиває місцеві ціни і поліпшує доступ людей до товарів і послуг».

У звіті Групи Світового банку критикується надмірний бюрократизм законодавства багатьох країн, який перешкоджає реєстрації прямих іноземних інвестицій. Так, наприклад, в Анголі і Гаїті для реєстрації філії іноземної фірми необхідно щонайменше півроку, тоді як у таких країнах, як Грузія, Руанда чи Канада, це можна зробити менше ніж за тиждень. Це ж стосується й різних законодавчих умов оформлення, наприклад, оренди землі в тих чи інших країнах, коли в одних на це витрачаються місяці, а в інших країнах – лише дні.

Згідно з показниками так званого індикатора Групи Світового банку – «Інвестування через кордони» – виглядає, що найбільше прямих іноземних інвестицій приваблюють саме ті країни, де економіка процвітає і населення має максимум економічної свободи. А в країнах із економічними проблемами і законодавчими рогатками прямі інвестиції мають значні обмеження, що проявляється у високій корупції, вищих рівнях політичних ризиків і слабших структурах управління.

Україна має серйозні обмеження для прямих іноземних інвестицій

У звіті Групи Світового банку наголошено, що у більшості первинних і виробничих секторів України діють правила повної відкритості для іноземних інвестицій. Але є галузі в Україні на кшталт телекомунікацій, газет і видавничої справи в цілому, де існують серйозні обмеження для доступу прямих іноземних інвестицій. Тоді як для виробничих секторів в Україні індикатор «Інвестування через кордони» рівний ста відсоткам, то в українських ЗМІ лише 15, у видавничій справі – 30, а в повітряному транспорті України – лише 50 відсоткам.

Для реєстрації в Україні іноземної компанії з обмеженою відповідальністю необхідно провести понад десяток процедур, і це забирає щонайменше місяць. Це значно довше, аніж у середньому в країнах Європи і Середньої Азії, але швидше, аніж за середніми світовими показниками.

У звіті Групи Світового банку також зауважені значні обмеження на прямі іноземні інвестиції в аграрному секторі України, оренді землі, її суборенді. Тут також наголошено, що земельний кадастр України ще не затверджений остаточно на державному рівні.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG