Доступність посилання

ТОП новини

Лікарні для ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД: виселення чи переселення?


Голова координаційної ради «Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ-СНІДом» Володимир Жовтяк
Голова координаційної ради «Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ-СНІДом» Володимир Жовтяк

Київська лікарня для хворих на СНІД може опинитися на вулиці. Клініка розташована у приміщенні інфекційної лікарні поруч з Києво-Печерської лаврою. Кабінет міністрів ухвалив постанову про виселення «суб’єктів господарювання», діяльність яких не пов’язана з діяльністю монастиря та Києво-Печерського заповідника.

Громадськість занепокоєна, адже ВІЛ-інфіковані і хворі на СНІД пацієнти можуть залишитися без медичної допомоги. Адже під загрозою опинилася єдина в Україні спеціалізована клініка, в якій консультуються й проходять лікування пацієнти з усієї України.

«Якщо завтра приїдуть нас виселяти, ми не зможемо їм протидіяти…»

У лікарні для ВІЛ-позитивних і хворих на СНІД тисячі пацієнтів отримують медичну допомогу, щороку лікарі і соціальні працівники клініки надають понад вісім тисяч консультацій, зазначає голова координаційної ради «Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ-СНІДом» Володимир Жовтяк. «Був здійснений виїзд Семиноженка до лікарні, обговорювалася ситуація щодо переселення клініки. Він давав гарантії, що переїзд буде здійснено в краще, більше приміщення, в кращі умови. Але жодного офіційного документа про переселення ми не бачили (на відміну від документа про виселення). Нема людини від уряду, яка б відповіла на наші запитання, ніхто не бере на себе відповідальність сказати, як буде цей процес здійснюватися», - обурюється Жовтяк.

Ще один заклад для ВІЛ-інфікованих Кабінет довіри, за адресою Трьохсвятительська 7 – теж ризикує опинитися на вулиці. У цьому ж приміщені поверхом вище розташована і амбулаторія сімейної медицини від районної поліклініки. За словами Олександра Юрченка, головного лікаря київської міської лікарні №5 (їй і належить кабінет довіри), обидва медичні заклади зараз працюють на «пташиних» правах. У 2008 році будинок передали у комунальну власність, а потім продали. Лікарі жодних документів не отримали, говорить Олександр Юрченко. «Ми питаємо: хто новий господар, де хоч якісь документи? Вони нам не кажуть. Нас поки не виселяють, але і договір оренди не підписують. Якщо завтра приїдуть нас виселяти, ми не зможемо їм протидіяти. Цей кабінет довіри – візитівка міста! Їх всього у Києві чотири».

Лікарі амбулаторії сімейної медицини про загрозливу ситуацію взагалі дізналися від своїх пацієнтів, зазначає лікар Ірина Шпільська. «Ми не можемо страйкувати. Ми не можемо не вийти на роботу. Ми ж медики. Якщо буде така необхідність, будемо звертатися за допомогою, але поки офіційних паперів не отримували. У нас обслуговується більше 7 тисяч пацієнтів і амбулаторія кожному надає медичну допомогу».

Будівля на вулиці Трьохсвятительській 7 у лютому минулого року була виставлена на аукціон, зазначає Ганна Калина, речниця фракції БЮТ у Київраді. Але чи був проведений цей аукціон, і хто є його переможцем наразі невідомо. «На аукціон будівлю виставила Київрада (більшість Черновецького та Януковича). Коли йдуть рішення по оренді, то депутати чітко бачать, що саме кому віддається. А якщо відбувається приватизація, то депутати часто не знають взагалі, що знаходиться в цій будівлі», - говорить речниця.

«Викинуті на вулицю вони не будуть…»

Клініка для хворих на СНІД поруч з Києво-Печерською Лаврою є єдиним спеціалізованим закладом не лише в Україні, але й у всій Східній Європі, зауважує Володимир Жовтяк, голова координаційної ради «Всеукраїнської Мережі людей, що живуть з ВІЛ-СНІДОм». «Якщо клініка зникне, Україна загубить довіру міжнародної спільноти, загубить придбаний роками досвід найкращої клініки та клінічної бази - не тільки України, а й Східної Європи та Центральної Азії. Бо в клініку приїжджають, стажуються, навчаються фахівці, соціальні працівники більшості країн СНД».

Клініці дадуть нове приміщення, переконаний екс-міністр охорони здоров’я Микола Поліщук. «Колишній віце-прем’єр же сказав, міністр охорони здоров’я сказав, що викинуті на вулицю вони не будуть», - зауважує він. За словами міністра охорони здоров’я Зиновія Митника, якщо клініку і будуть переселяти, то у відповідне для цього приміщення, яке буде не гірше, а краще.

Клініка для хворих на СНІД пацієнтів повинна існувати, але у Києво-Печерській Лаврі їй не місце, продовжує Поліщук. Крім того, недоречно концентрувати усіх пацієнтів у столиці. «Краще, щоб такі клініки були в обласних центрах. Тоді фінансування буде не тільки державне, буде й місцеве, місцеві меценати вкладатимуть кошти», - говорить він.

Центри профілактики ВІЛ-СНІДу зараз є в кожному обласному центрі, а кабінети довіри мають ще й районні лікарні (щоправда, не всі вони поки укомплектовані кваліфікованими фахівцями), говорить заступник директора Українського центру СНІДу Алла Щербинська. Більше ніж 16 000 українців одержують зараз антиретровірусну терапію. І завдяки зусиллям влади і громадських організацій зараз вдалося знизити темпи поширення інфекції, говорить вона. «Зменшився темп приросту нових зареєстрованих випадків ВІЛ-інфекції. Якщо раніше приріст дорівнював 15% кількості інфікованих за рік (по відношенню до попереднього року), то зараз ми маємо 7%. Іде поступове зменшення швидкості інфікування». І київська клініка є важливим фактором боротьби з ВІЛ-СНІД, зауважує Алла Щербинська. Адже це сучасний центр, на обліку в якому стоять пацієнти з усієї країни. Крім того, вона є не лише лікарнею, але й науковою установою, яка працює в галузі удосконалення методів лікування людей з ВІЛ/СНІД.

Однак, попри незначне скорочення темпів поширення ВІЛ-СНІД, Україна все одно продовжує бути лідером за цим показником серед держав Східної Європи. За інформацією Міжнародного альянсу ВІЛ-СНІД в Україні, кількість інфікованих складає 1,33% дорослого населення від 15 до 49 років, це близько 400 тисяч осіб.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG