Доступність посилання

ТОП новини

Українських студентів покинули в горах між Францією та Швейцарією


Міністерство Закордонних Справ України
Міністерство Закордонних Справ України

Київ – 83 українські студенти два дні поспіль покинуті напризволяще у горах між Францією та Швейцарією. Екскурсійний автобус зламався, у студентів закінчуються візи. Між тим турфірма-власник автобуса переконує, що його найближчим часом відремонтують, а в МЗС запевняють, що українським студентам наразі нічого не загрожує.

Увечері 21 липня Радіо Свобода знову зв’язалося з потерпілими. Вони повідомили, що жодної допомоги досі так і не отримали, всупереч численним обіцянкам турфірми. Тим часом термін віз у мандрівників спливає.

Після звернення Радіо Свобода у ситуацію втрутилося МЗС України. «Турфірма повідомила нам, що автобус сьогодні буде відремонтовано, і він вирушить у бік Праги. В автобусі є достатньо продуктів і води», – сказав 21 липня по обіді заступник директора департаменту інформаційної політики МЗС Сергій Саєнко.

Про автобус зі студентами вже знають у Посольстві України у Швейцарії, а депортація після закінчення терміну віз їм не загрожує, запевнив представник МЗС. «За візовими правилами, якщо вони прямують у бік України, після завершення дії візи до них не буде жодних претензій від європейських країн», – заявив Сергій Саєнко.

Тим часом на дзвінки Радіо Свобода власник автобуса Володимир Сасін не відповідає, його син Віктор, який зараз опікується турфірмою, від коментарів відмовляється.

У приймальні турфірми раніше в середу запевняли, що найближчим часом автобус відремонтують, і він рушить за маршрутом.

«Ми з журналістами не хочемо спілкуватися. По-друге, поломку вже усувають, автобус сьогодні виїде», – сказала секретар туристичної фірми.

Фірма «порушила умови оренди»

Двоповерховий автобус однієї з турфірм, зареєстрованих у Львові, зламався 20 липня на гірській дорозі поблизу французько-швейцарського кордону. Його пасажири, студенти, які брали участь у мандрівці по храмах Європи, з того часу не отримали жодної допомоги ані від власника автобуса, ані від українського уряду, повідомив зранку 21 липня координатор поїздки, священик Української греко-католицької церкви Орест Гевак.

«По дорозі до Берна в нас ламається автобус. З турфірми обіцяли, що приїдуть ремонтники із запчастиною. Спочатку обіцяли приїхати вчора – ми чекали цілу ніч, тепер обіцяють сьогодні. Проблема ще в тому, що ми в горах, і до того ж тут вкрай погано із зв’язком», – розповів він.

Орест Гевак додав, що за умовами оренди автобуса фірма мала одразу ж винайняти для замовників новий. Натомість директор фірми Володимир Сасін пообіцяв відправити на місце фахівців для ремонту автобуса, але відмовився надати кошти, достатні, щоб студенти ночували в готелі, а не в автобусі, каже Орест Гевак.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG