Доступність посилання

ТОП новини

Авторитет банків


Лише один із чотирнадцяти українців зберігає гроші на банківських депозитах. Це показало опитування компанії «Gfk Ukraine», яке компанія проводила на замовлення американського агентства з міжнародного розвитку «USAID». У «панчохах» тримають свої заощадження 53 відсотки населення.

94 мільярди гривень зняли зі своїх депозитів українці торік. Зараз вони тримають у банках понад 234 мільярди гривень. Банкіри стверджують, що обсяг депозитів знову зростає, і від початку року це зростання становить дев’ять відсотків. Водночас деякі експерти констатують: довіра до банків повністю не відновлена, люди досі остерігаються вкладати в них гроші.

Ставлення до банків у Дніпропетровську

Комерційні установи Дніпропетровська теж наввипередки запевняють: довіра до банківської системи зростає. Один із банків повідомив: за останні півроку грошей, які довірили йому фізичні особи, побільшало приблизно на третину.

Втім, банківські фахівці не приховують: найбільш популярною формою грошового внеску є внесок зі щомісячною виплатою відсотків

Дніпропетровці вже не відстоюють у величезних чергах, аби достроково забрати свої гроші з банків, як це було у 2009-ому, розповідає місцева кореспондентка Радіо Свобода. Але й нести всі заощадження у банківське відділення не поспішають. За інформацією управління економіки обласної держадміністрації, у докризовий період дніпропетровці купували більше товарів та клали гроші на депозити, тепер же головний спосіб захисту людьми своїх доходів – переведення готівки в іноземну валюту та зберігання в домашніх умовах.

Торік лише 10% доходів мешканці області клали на депозити. На придбання товарів та послуг йшло 85%. Не додають авторитету банкам і скандали, які раз у раз розгоряються навколо них. Обдурені вкладники «Надра-банку» та інших банків пікетують відділення у Кривому Розі та Дніпропетровську. А минулого року прокуратурою Дніпропетровської області за матеріалами оперативників Державної служби боротьби з економічною злочинністю порушено кримінальну справу проти заступника керуючого та начальника відділення акціонерного комерційного банку. Посадовці, склавши фіктивні документи, вкрали з банку понад 2,5 мільйони гривень депозитних грошей.

Довіра до банків


Киянка Ліна тримала депозит в одній із фінансових установ, яка луснула. Після такого, каже жінка, довіру людей до банківської системи відродити важко. Тому банки мають піти на поступки клієнтам. «Робота має бути взаємною. Банки повинні давати кредити під розумні відсотки. Тоді і в людей буде довіра до банків. І будуть оформлювати депозитні договори. Коли всі банки дають рекламу про депозити, при цьому не даючи кредитів, у людей виникає питання – а куди діваються ці кошти? Банки повинні першими почати працювати, аби відродити довіру», - впевнена вона.

Обсяг депозитів в Україні зростає, констатує фінансовий експерт Олена Білан. З початку року спостерігається притік коштів до банків, і мова тут іде, наголошує вона, саме про фізичних осіб, тож довіра до банків в українців є. «Цей притік коштів прискорився в березні, в квітні. Дуже позитивним є те, що більшість нових депозитів є гривневими, люди більше довіряють національній валюті. Це добре з точки зору банківської системи - вона не буде накопичувати ті ризики, які призвели до обвалу гривні в 2008 році».

З іншого боку, зараз склалася така ситуація, що фінансові установи не застосовують додаткових стимулів, аби залучати гроші населення, продовжує Олена Білан. «Банки стануть більш активно залучати кошти, коли зросте потреба в цих коштах. Зараз особливої потреби нема. Тому що дуже висока ліквідність банківської системи, банки її ще не використовують. Не використовують ці кошти на повну силу».

Представниця одного з київських банків Людмила переконує, що фізичним особам зараз пропонуються вигідні умови вкладів. «У нас багато програм лояльності, бонусних пропозицій, - говорить вона. - Наприклад, це відкриття депозитного рахунку, проценти з якого починають нараховуватися з першого дня відкриття депозиту. І ці відсотки перераховуються на ваш поточний рахунок, у будь-який момент Ви можете зняти ці відсотки, тобто користуватися грошима. Якщо ви їх не знімаєте, то на ці проценти автоматично нараховуються нові, більші відсотки, тобто «відсотки на відсотки». Таким чином, ви можете вибирати, чи знімати відсотки наперед до моменту закінчення депозитного договору, чи залишити на поточному рахунку і користуватися ними», - розповідає Людмила.

Тим часом відсоткові ставки на ринку депозитів фізичних осіб знижуються, зазначає заступник голови правління іншого комерційного банку. Здебільшого, це стосується гривневих вкладів. Відсоткові ставки по депозитах у гривні терміном на 12 місяців складають від 12,5 до 17%. У доларах - від 5,5 до 10%. Цікаво, що більшість людей, які зберігають гроші вдома, надають перевагу гривні, а не іноземним валютам.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG