Доступність посилання

ТОП новини

Коли на українців натискають, вони стають справжніми людьми (європейська преса)


Прага – Низка європейських видань оприлюднюють прогнози експертів щодо розвитку політичної ситуації в Україні. Переважна більшість аналітиків сходиться на тому, що з осені 2010 року в Києві розпочнеться новий політичний сезон, який несе не лише політичні зміни, але й нові соціальні потрясіння в Україні. Експерти не включають, що нинішня влада у страху перед наростання соціального невдоволення і внутрішніх незгод, особливо – серед олігархів, може навіть піти на згортання демократичних перетворень та обіцяних МВФ непопулярних економічних реформ. Деякі газети у Європі оприлюднюють оцінки політичного обличчя нинішнього Президента України, де Януковича характеризують як послідовника Путіна, котрий насадив в Україні «окупаційний режим».

Так, аналітик «Ройтерс» Річард Балмфорт опублікував аналітичний матеріал про те, які головні політичні ризики можна буде спостерігати вже найближчим часом в Україні. Автор вважає, що з можливою активізацією у деяких ключових галузях української економіки на кшталт металургії, хімії, все ж очікується також зростання й соціального невдоволення у зв’язку із непопулярними економічними реформами, зокрема, 50-відсотковим підвищенням цін на газ для населення. Балмфорт також не виключає що влада Януковича може навіть відступити від обіцяних МВФ непопулярних економічних перетворень, у чому не остання роль належатиме невдоволеним олігархам на кшталт Ахметова і Фірташа. Цей експерт також вважає, що «хмизу в полум’я» політичної ситуації в Україні «підкидатимуть» і труднощі у стосунках Києва з Кремлем, коли Росія вже відкрито проявлятиме невдоволення щодо «економічної непоступливості» української влади, особливо – в енергетиці.

А російська «Нєзавісмая газета» прямо прогнозує, що в України очікуються «вибори восени, а революція весною». Газета також наводить оцінки експертів, котрі вважають, що поспішність, із якою Партія регіонів намагається закріпити за собою владу, і на місцевих виборах 31 жовтня за новим (антиконституційним) виборчим законом, може призвести до зростання соціального напруження й «акцій протесту в Україні навесні 2011 року». Партія регіонів може виграти осінні місцеві вибори, «виграти лише битву, але не війну», бо її брутальний владний поступ сприятиме об’єднанню опозиції та зростанню невдоволення електорату.

Польська «Жечпосполіта» оприлюднила розмову з відомим на Заході українським письменником і громадським діячем – Юрієм Андруховичем, котрий не лише характеризує нинішню українську владу в Україні як «окупаційну, проросійську», а Президента Януковича як сліпого послідовника Путіна і прихильника авторитаризму російського зразка, але й вважає, що варто ще почекати, як прореагують українці на підвищення цін на газ та тепло восени, і «як українські студенти реагуватимуть на репресії...». «Коли на українців натискають, – наголосив Андрухович польській газеті, – тоді вони знову стають справжніми людьми».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG