Доступність посилання

ТОП новини

Співпраця з МВФ: вдала тактика, але погана стратегія?


Анастасія Здорікова

Київ – Цього тижня українці вперше дізналися про те, що з квітня знову мають зрости тарифи на газ, а пенсійний вік для жінок підвищуватимуть. Такі домовленості з урядом України спершу оприлюднили на сайті Міжнародного валютного фонду, а згодом підтвердили і самі українські урядовці. Ці кроки непопулярні, але чи допоможуть вони оздоровити українську економіку? «Домашні завдання» МВФ у Києві обговорювали провідні українські фахівці.

Непопулярні кроки все одно довелося б робити, переконаний Олег Устенко, виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера. Якщо знехтувати пропозицією МВФ, то Україні з бюджетним дефіцитом не впоратися, наголошує фахівець.

Валерій Гладкий , директор Бюро з економічних та соціальних технологій
А генеральний директор Бюро з економічних та соціальних технологій Валерій Гладкий переконаний, що уникнути співпраці з фондом вже неможливо. За газ українці повинні платити за тим самим тарифом, як інші споживачі у Європі. Величезна діра в бюджеті залишиться навіть у разі схвалення непопулярних кроків, а Міжнародний валютний фонд допоможе її закрити, вважає Валерій Гладкий.

«Ці заходи призведуть до того, що протягом п’яти років економіка країни стиснеться до стабільного стану, – каже він. – Із кризи ми вийдемо. Якою ціною? За все потрібно платити. Вчора ми смачно попоїли, брали авто в кредит, а сьогодні – похмілля».

Небезпека економічної залежності

Валерій Новицький, доктор економічних наук
Натомість доктор економічних наук Валерій Новицький стверджує: стабільна гривня, як наслідок співпраці з МВФ, руйнує національну економіку – Україна перетворюється на хронічного боржника.

За словами економіста, дефіцит держбюджету та інфляція взагалі є необхідною складовою макроекономіки. Новицький зауважує, що варто брати за приклад розвинені країни та витрачати державні кошти на стратегічний розвиток держави – інформаційні технології, що є гарантом прогресу. Рішення тактичні, на його думку, роблять країну залежною. «Це логіка наркомана: потрібні гроші прямо зараз. Бо буде дуже погано», – каже він.

Підвищити пенсійний вік – єдиний вихід

Водночас фахівці одностайно схвалили інше домашнє завдання МВФ – підвищення пенсійного віку для жінок, що нині є чи не найнижчим в Європі. На їхню думку, з точки зору економіки це найкращий варіант. Інакше доведеться скоротити пенсії чи знову ж таки розкрутити інфляцію, адже кількість пенсіонерів зростатиме.

«Якщо нічого не змінювати, то ми вийдемо на пенсію, і буде, як у Душанбе. Пенсійне обслуговування просто відмінено, всіх утримують родини та діти», – говорить Олег Устенко.

Розрив між пенсійним віком чоловіків та жінок в Україні поступово мають вирівняти протягом 10 років. Це передбачає меморандум між урядом України і МВФ, втім для цього відповідний закон ще має ухвалити Верховна Рада.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG