Доступність посилання

ТОП новини

Наступ диктатури в Україні?


Юрій Андрухович
Юрій Андрухович

Київ – Український письменник Юрій Андрухович звернувся до Європи із проханням пильнувати наступ диктатури в Україні. На його думку, Служба безпеки України перетворюється на «політичного цербера», а держава» – на поліцейський режим. Але чи погоджуються з Андруховичем інші українські письменники?

В Україні очевидними стають ознаки тяжкої хвороби – загострення радянського тоталітаризму. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив письменник Дмитро Капранов. «Це загострення проявляється, насамперед, у випадках цензури, а також у роботі Служби безпеки України, як наступниці КДБ. Тому саме час бити на сполох і організувати опір, – наголошує Капранов. – Опір на рівні української громади, не окремих громад, а усього українського суспільства. А також опір на рівні кожного українського громадянина, на тому місці, де він живе, де він працює чи побутує. Опір зміцненню цієї поліцейської і цензурної функції держави».

Без опору в суспільстві розвиваються дуже небезпечні хвороби, вважає письменник. На його думку, обличчя держави може бути різним, але українці повинні навчитися оборонятися від держави. Сьогодні уже прийшов час оборонятися, адже країні, каже Капранов, загрожує запровадження поліцейського режиму.

Говорити, що держава стає поліцейською, ще зарано?

Разом з тим, деякі українські письменники не згодні з цим. Наприклад, на думку письменника Андрія Куркова, сьогодні українська міліція відчуває, що отримує більше влади, проте говорити, що держава стає поліцейською, ще зарано. На переконання письменника, те, що зараз робить команда Януковича, – це спроби стабілізувати економічну ситуацію. «І при цьому, звичайно збираються використовувати, скажімо, не диктаторські методи, – зазначає Андрій Курков. – Але методи змушення людей до якихось речей суто економічних».

Україна постійно перебуває під загрозою поліцейського режиму, каже письменник Тарас Прохасько, а також на межі анархії. «Інша справа, що ми (українці) навчилися в такому жити, – констатує письменник. – Тому в даний момент ми не маємо підстав говорити, що тоталітаризм вже тут. Бо він завжди був тут – це така природа цієї території. Тут завжди тоталітаризм межує з анархією».
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG