Доступність посилання

ТОП новини

Зі Львова хочуть викрасти цілий завод


150 працівників із трьох машинобудівних підприємств регіону під стінами обласної адміністрації вимагають виплатити їм заборгованість із зарплати за два останні роки, Львів, 17 серпня 2010 року
150 працівників із трьох машинобудівних підприємств регіону під стінами обласної адміністрації вимагають виплатити їм заборгованість із зарплати за два останні роки, Львів, 17 серпня 2010 року

Львів – Сьогодні у Львові близько 150 працівників із трьох машинобудівних підприємств регіону під стінами обласної адміністрації вимагали виплатити їм заборгованість із зарплати за два останні роки, змінити інвестора і відновити діяльність підприємства. Влада пообіцяла піти на зустріч робітникам.

Під стіни обладміністрації прийшли робітники трьох підприємств, створених на базі «Автонавантажувача», на яких працює понад 400 осіб. Загалом єдиний на пострадянських теренах виробник автонавантажувачів роздрібнений на 11 підприємств, на деяких із них числиться по 2-3 працівники.

Учасники протесту розповіли, що їм заборгували понад 3 мільйони гривень із зарплати з 2008 року, а інвестор за 10 років не вклав нічого у розвиток підприємства. Двічі відбувалися судові засідання з цього приводу, продається майно. Із травня «Автонавантажувач» зупинив виробництво.

Ігореві Петруху, який майже 40 років працює на «Автонавантажувачі», заборгували 10 тисяч гривень зарплати. «У 2000 році прийшли горе-інвестори, їхня мета – продати землю і будови. Поруч буде європейська траса, тому заморюють підприємство, щоб люди розбіглись», – вважає Ігор Петрух.

Інвестори не зацікавлені у розвитку виробництва

«Автонавантажувач» свідомо доводять до банкрутства, зауважили у розмові протестувальники. Оскільки інвестор, на їхню думку, не хоче розвивати підприємство, а верстати ріжуть на метал і продають на брухт. 57 відсотків акцій «Автонавантажувача» належить державі. Робітники кажуть, що іншими інвесторами є громадяни Росії, а у Львові працює їхніх представник. Тим часом директор Богдан Буденкевич називає серед інвесторів київську фірму «Укравтозапчастини».

«У жовтні цей інвестор почав запускати виробництво. Планувалося випускати до 20 автонавантажувачів у місяць, а ринок потребує значно менше. Площі заводу розраховувались, щоб випускати до 2 тисяч навантажувачів, як було у радянські часи, тому підприємство втрачає кошти, бо перевозить з цеху у цех комплектацію, – розповів Богдан Буденкевич. – Нинішня проблема частково пов’язана з кризою і з невиконанням умов інвестором. Колектив збережений, зарплата щомісяця нараховується, виробництва нема, а борг росте. Один і другий інвестор обіцяв відновити виробництво».

Проектувальник підприємства Ярослав Попович заперечує слова директора і переконаний, що завод можна відновити, були замовлення, але їх ігнорують як керівники підприємства, так і інвестори.

«Площі усі на одній території, але нічого не робиться для розвитку, – каже він. – Багато проектів були мною розроблені на замовлення інвестора, але ніхто не втілював їх. Знято плитку, вивезене обладнання, метал, підлогу. Ми не знаємо, куди гроші пропадають. Якби вкладали це у підприємство, зарплати, а то вибраним видають тільки гроші. Група «Промінвест», яка прийшла торік у жовтні, нічого не зробила і її не можна вважати інвестором. А ним є ті люди, яких уже 10 років представляє на заводі Борис Ганайлюк».

Правоохоронці з’ясовують, де майно

Керівництво Львівської обласної держадміністрації пообіцяло учасникам протесту, що до 1 вересня підприємство відновить роботу і їм виплатять щонайменше по 2 тисячі гривень кожному, а до 31 жовтня, тобто до місцевих виборів, погасять всю заборгованість із зарплати. В адміністрації місяць тому створена робоча група для перевірки усіх підприємств, створених на базі львівського «Автонавантажувача».

Начальник Головного управління промисловості та розвитку інфраструктури ОДА Олег Немчінов зазначив, що контролюючі органи виявили чимало порушень з боку інвестора. Скажімо, львівський завод «Автонавантажувач» задекларував земельні ділянки загальною площею 1,69 гектара, а за даними Держкомзему, в його розпорядженні була у двадцять разів більша ділянка – понад 40 гектарів землі. Правоохоронці з’ясовують, куди ж ділася решта майна.

«Обласна адміністрація хоче знайти інвестора, який би купив державні акції підприємства і відновив виробництво», – зазначив чиновник.

Завтра у Львівській облдержадміністрації запланована нарада з правоохоронцями про подальшу долю ЗАТ «Автонавантажувач». Через таємницю слідства вона буде проходити в закритому режимі.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG