Доступність посилання

ТОП новини

«Він любив життя»


Прага – Сьогодні в Мінську поховали 36-літнього опозиційного журналіста Олега Бябеніна. Три дні тому його знайшли повішеним на власній дачі неподалік Мінська. Правоохоронці стверджують, що це було самогубство, рідні та друзі Бябеніна категорично відкидають таку версію. Олег Бябенін був життєрадісною людиною, талановитим журналістом і активним правозахисником, кажуть вони. Не було жодної причини, чому він мав би покінчити життя самогубством. Навіть у Європі помітили цю передчасну смерть. Президент Європейського парламенту Єжи Бузек закликає білоруську владу провести прозоре розслідування цієї справи.

Рідні й друзі Олега Бябеніна не вірять, що він сам собі заподіяв смерть. Його співробітники, журналісти і правозахисники, які підтримують сайт «Хартія-97» кажуть, що правоохоронців більше цікавить робота їхнього сайту, ніж обставини смерті Бябеніна.

Координатор сайту, товариш покійного Дмитро Бондаренко категорично відкидає версію самогубства. «Бябенін був моїм другом, він був справжнім журналістом і справжнім мужчиною. Ми були в багатьох складних ситуаціях, але він завжди був центром стабільності. Не було жодної причини, чому він мав би накласти на себе руки, як це стверджує міліція. Ми в це абсолютно не віримо. Він був стовпом журналістики, і його нам дуже бракуватиме», – каже Бондаренко.

Олега Бябеніна востаннє бачили живим 2 вересня. Цього ж дня він відправив друзям текстове повідомлення, запрошуючи їх у кіно. Наступного вечора знайшли його тіло.

Критика білоруської влади небезпечна

«Хартія-97» – це правозахисна громадянська ініціатива. Її сайт, засновником та директором якого був Олег Бябенін, часто критикує авторитарного білоруського президента Олександра Лукашенка. Агресивна репортерська діяльність журналістів цього сайту не завжди подобалася владі, адже саме на цьому сайті багато писали про білоруських активістів, що пропали безвісти.

У минулому ця діяльність особисто зачепила і Бябеніна. Кілька років тому невідомі люди в цивільному кинули його в машину і завезли в ліс.

Головний редактор однієї з останніх білоруських опозиційних газет «Народна Воля» Світлана Калінкіна цими днями опублікувала статтю, в якій ставить під сумнів офіційну версію смерті Олега Бябєніна. Одразу після цього вона отримала кілька анонімних погроз, зокрема, поштівку, на якій було написано «Живи і бійся. Полювання на зрадників почалося».

Колега, друг і вчитель

Бябенін народився 1974 року. Він закінчив журналістський факультет Білоруського державного університету. В 1990-х роках працював заступником редактора незалежної газети «Ім’я», 1998 року він створив сайт «Хартії-97».

Редактор сайту Наталія Радзіна познайомилася з Олегом Бябеніним, коли їй було 17 і вона робила перші кроки в журналістиці. Бябенін був не лише її колегою, а й другом і вчителем, каже вона.

Редактор сайту «Хартія-97» Наталія Радзіна
«Він був дуже терплячим, що не можна сказати про всіх відомих журналістів, які вчать молодих людей. Кілька років тому він мені сказав: «Досить, я вже тобі не вчитель, ми професіонали і можемо вчитися один від одного». Така довіра була мені тоді дуже необхідною», – пригадує вона.

2011 року в Білорусі мають відбутися президентські вибори. Олександр Лукашенко кандидуватиме на 4-й термін. Серед опозиційних кандидатів, які збираються зробити йому виклик, є близький друг Олега Бябеніна Андрій Санніков. «Олег був чудовим журналістом і ключовим членом моєї команди», – каже Санніков.
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG