Доступність посилання

ТОП новини

Міноборони таки звільнило начальника ТРК «Бриз»


Мирослав Мамчак
Мирослав Мамчак

Сімферополь – Міністерство оборони України, попри протести громадськості і тиск опозиційних політиків, усе ж звільнило капітана 1 рангу запасу Мирослава Мамчака з посади начальника флотської телерадіокомпанії «Бриз». Міністр оборони підписав відповідний наказ у п’ятницю, однак відомо про це стало лише зараз. Представники севастопольської громадськості назвали це звільнення «помстою провладних політиків».

Із боку військового керівництва до Мирослава Мамчака, до речі, єдиного у Збройних Силах країни заслуженого журналіста України, не було жодних претензій. Причина знайшлася суто технічна: капітан першого рангу торік вийшов у відставку і формально вважався цивільною особою, а посада, яку він обіймав, – головного редактора-начальника – була військовою.

Разом із тим, уже тривалий час на посадових осіб Міноборони чинився тиск із боку керівництва севастопольських «регіоналів» і Севастопольської міськдержадміністрації з вимогою звільнити керівника «Бризу» через його «український націоналізм» і публічну критику Харківських угод про подовження перебування Чорноморського флоту Росії на території України.

У червні про такі вимоги з боку голови Севастопольської МДА стало відомо пресі і це викликало гучний скандал і протести громадськості та політиків. Тоді звільнити Мамчака не вдалося. Сам військовий журналіст переконаний у політичному підґрунті його звільнення. У розмові з Радіо Свобода він сказав, що розуміє, в якій непростій ситуації перебуває міністр оборони і «не тримає на нього зла». Але разом із тим вважає, що той своє рішення ухвалив під сильним політичним тиском із боку «регіоналів».

Перемога антиукраїнських сил?

Представник севастопольської міськдержадміністрації, до якого мені в неділю вдалося додзвонитися, категорично відмовився коментувати ситуацію, сказавши, що позиція керівництва міста відома ще з червня: Мирослав Мамчак сам має подати у відставку як офіцер, погляди якого не збігаються з лінією Президента.

У ВМС України теж поки не коментують звільнення керівника ТРК «Бриз». Водночас Громадський комітет «Український Севастополь» назвав звільнення офіцера «прикрим випадком» і «перемогою антиукраїнських сил», за словами координатора цього Комітету Миколи Владзимирського, це «помста провладних політиків офіцеру за його патріотичну позицію».

Зважаючи на складність і важливість Севастопольського регіону, Міноборони заснувало ТРК «Бриз» майже одночасно з ВМС України – у 1992 році. У 1994 році Радіо «Бриз» вперше вийшло в ефір, згодом розпочалося телевізійне мовлення.Від самого початку цю телерадіокомпанію очолював військовий журналіст, капітан першого рангу Мирослав Мамчак. Він її фактично і створив. Нещодавно офіцер пішов з військової служби у відставку, але продовжив керувати «Бризом» – єдиним в регіоні україномовним інформаційним ресурсом.

Хоча політичні позиції в ефірі «Бризу» звучали різні, військові журналісти у непростій громадсько-політичній ситуації Севастополя незмінно відстоювали інтереси українського флоту, євроатлантичної інтеграції і цілісності України.

Саме через це Мирославу Мамчаку неодноразово погрожували проросійські екстремісти, а радикальні політики навіть вимагали його депортації з Севастополя.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG