Доступність посилання

ТОП новини

Вибори без вибору. Конкурувати з пресингом регіоналів на Донеччині не під силу навіть «Сильній Україні»


Артем Фурманюк
Артем Фурманюк
Донецьк – Схоже, соціологічним прогнозам голови КВУ Олександра Черненка щодо «нудного» проходження виборчої компанії в Донецьку і області збутися не судилося. З іншого боку, слова експерта про те, що напередодні дня голосування будуть мати місце масові зняття з реєстрації рейтингових кандидатів у депутати місцевих рад або на посади мерів міст виявилися більш ніж пророчими.

Принаймні, події кінця минулого-середини цього тижня показали, що анонсовані Черненком негативні процеси почали набирати обертів набагато раніше – ще на стадії реєстрації кандидатських списків у виборчкомах.

Старт масштабних виборчих махінацій: технологія засланих козачків


Перший тривожний дзвінок пролунав 1 жовтня в Ясинуватій – місті Донецької області з 36 тисячами населення – на партійній конференції міської організації «Сильної України». Вже з самого початку заходу багато делегатів із числа партактиву запідозрили недобре: на конференцію прийшла чимала кількість невідомих їм людей характерної зовнішності – тих, яких в народі кличуть «бритоголовими».

Найгірші побоювання ясинуватських тігіпківців через деякий час підтвердилися – під час висунення кандидатури на посаду міського голови від «Сильної України» в особі Наталі Андрієнко. Голосування несподівано провалилося – Андрієнко не здобула необхідної підтримки делегатів.

Проти її кандидатури, заздалегідь схваленої партійним керівництвом, виступили саме ті, вище згадані невідомі особи, які також назвалися делегатами конференції.

Завдяки їм не вдалося затвердити і списки кандидатів у депутати Ясинуватської міськради від партії Тігіпка. Як виявилося, у самозванців був свій власний виборчий список, у верхніх рядках якого значилися зовсім інші прізвища.

Показово, що, як з'ясувалося пізніше, непрохані гості конференції подали заяви про вступ до «Сильної України» за кілька днів до зазначених подій і навіть не встигли отримати партквитки.

У підсумку збори перетворилися на скандал. Група Андрієнко вимагала від присутньої на заході представника виборчої комісії невизнання результатів нелегітимної конференції, останні ж намагалися дістати ксерокопії протоколу засідання. На місце інциденту довелося навіть викликати міліцію, а представник виборчкому «під шумок» покинула конференцію. Керівництвом міської організації «Сильної України» було оголошено перерву до з'ясування легітимності повноважень невідомої групи делегатів, про що вже наступного ранку міську виборчу комісію письмово повідомила голова Ясинуватської «Сильної України» Неля Цупрікова.

Завершити конференцію планувалося у суботу, 2 жовтня – в останній день реєстрації кандидатів у депутати, що йдуть за партійними списками. Але, незважаючи на те, що фінальна частина конференції пройшла бездоганно, виборча комісія не визнала її такою, яка відбулася, і відмовила кандидатам від Ясинуватської «Сильної України» в реєстрації. А підставою для цього вердикту стала заява, надана у виборчком представниками тієї ж самої групи «делегатів», яка зірвала конференцію 1 жовтня.

До речі, голова Ясинуватської міської виборчої комісії Людмила Леонова представляє Партію регіонів, а секретар виборчкому Поліна Чірах, яка так оперативно залишила скандальну конференцію, є дружиною чинного депутата Ясинуватської міськради від Партії регіонів і водночас кандидата в депутати наступного скликання від цієї ж політичної сили. Хоча сама вона призначена в комісію за квотою «Нашої України».

Зараз ясинуватські тігіпківці мають намір оскаржити рішення виборчкому в суді.

Дубль два. Тепер вже на півдні області

Не менш сумна доля спіткала їхніх однопартійців зі ще одного міста Донецької області – Маріуполя. У четвер вранці стало відомо, що тамтешньій «Сильній Україні» також відмовили в реєстрації. Голова Маріупольської територіальної виборчої комісії Наталія Веденєєва повідомила, що представники партії при подачі документів припустилися низки грубих порушень, що і стало причиною для відмови в реєстрації.

«Буде чи не буде брати участь «Сильна Україна» у виборах до місцевих рад у Маріуполі, я говорити не маю права – я можу тільки сказати, що цій політсилі відмовили в реєстрації», – наголосила Веденєєва.

За словами очевидців події, відмову в реєстрації представники «Сильної України» сприйняли з обуренням. Тут також не обійшлося без участі людей у погонах, які прибули в територіальну виборчу комісію навести порядок.

У той же час керівник «Сильної України» в Маріуполі Євген Акайкін відмовився прокоментувати журналістам цю подію.

Донецьк – не виняток


Не кращим чином йдуть справи і в самому серці Донбасу. Дуже показова в цьому сенсі історія висунення в депутати Донецької міськради місцевого підприємця та голови громадської організації «Громадська рада» Олександра Колчака.

Основною метою громадської організації Колчака завжди було сприяння створенню різних форм самоорганізації населення замість тих, які завжди існували тільки «на папері». Ця людина відома в місті як один із найбільш непримиренних противників політики діючого міського голови Донецька Олександра Лук'янченка і секретаря міськради Миколи Левченка. Саме Колчак і його соратники з «Громадської ради», починаючи з 2005 року, невпинно критикують діяльність «батьків» міста, виборюючи права міської громади.

Крім того, Колчак неодноразово судився з міською владою і навіть вигравав у судах. Наприклад, завдяки його дворічній боротьбі Верховний суд України скасував рішення Донецької міськради, згідно з яким депутати делегували виконкому свою виняткову компетенцію – розпорядження землею громади.

Ясна річ, що в перспективі потріпати нерви висуванцю Партії регіонів і фавориту донецьких мерських перегонів Лук'янченку Колчак міг неабияк. І допускати цього регіоналам ну ніяк не хотілося. Навіть якщо громадський діяч піде до міськради під прапорами близькою до влади «Сильної України».

Треба віддати їм належне, Лук'янченко і Левченко домоглися свого. На їхню користь, Колчак помилився у своїх розрахунках стосовно того, що близьку до провладної партію віце-прем'єра Тігіпко не будуть надто вже тиснути адміністративно «регіонали», і вибрав для свого висунення в депутати саме «Сильну Україну».

Але саме тандем «регіоналів» Лук'янченка-Левченка, за інформацією, отриманою автором статті з компетентних джерел, відіграють визначальну роль у формуванні виборчих списків у Донецьку міськраду від цієї політичної сили. І ситуація з висуненням Колчака лише доводить їхню правоту.

Четвертого жовтня Колчак був висунутий кандидатом у депутати Донецької міськради від «Сильної України» по 19-му мажоритарному округу і увечері того ж дня їм були надані до виборчої комісії всі необхідні документи.

А в першій половині дня у вівторок виборчком повідомив висуванця «Сильної України» про те, що він надав у розпорядження комісії не всі документи, хоча кожен папір, згідно з виборчим законодавством, приймається під розписку.

Мовляв, не вистачає двох сторінок в декларації про доходи – вони кудись пропали або зіпсувалися. Тоді Колчак надав документ знову і вже в середу, 6 жовтня, в останній день реєстрації кандидатів-«мажоритарників», громадський діяч був офіційно допущений комісією до участі у виборчій компанії. Але, дивна річ, у четвер виборчком повідомляє Колчаку, що «Сильна Україна» у письмовому порядку відкликала його кандидатуру.

Партія регіонів поза конкуренцією

У міні-інтерв'ю автору статті Олександр Колчак зізнався, що тексту звернення «Сильної України» до комісії він поки не бачив і відмовився від інших коментарів із цього приводу. Спочатку Колчак збирається ознайомитися із змістом документа і, взагалі, переконатися в його існуванні. Громадський діяч впевнений, що в цьому йому допоможе суд, в якому він збирається оскаржити рішення виборчкому.

Показово, що, як і у випадку з маріупольським скандалом, не змогли (або не захотіли) прояснити журналісту ситуацію і в керівництві самої «Сильної України». Голова Донецької обласної організації партії Владислав Дрегер, до якого автор статті також звернувся зі своїми запитаннями, пообіцяв прокоментувати подію пізніше.

Задамося питанням: а чи так вже необхідні ці коментарі у світлі всього вище викладеного? Адже, здається, все цілком зрозуміло. Якщо вже «Сильна Україна», що має, за оцінками експертів, пристойні політичні шанси в Донецькій області, не здатна протистояти адміністративному тиску регіоналів у їхній вотчині, то що можна сказати про інші партії!

До 31 жовтня господарі Донбасу дискваліфікують усіх рейтингових гравців, яка б партія їх не висувала. Прогноз невтішний: скандалів буде ще предостатньо, але на розклад сил після виборів принципово це не вплине.

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода.
  • Зображення 16x9

    Артем Фурманюк

    Народився в 1981 році у Ростові-на-Дону в журналістській родині. Все життя прожив у Донецьку, в березні 2014 року разом із родиною переїхав до Києва. Журналістську кар’єру розпочинав у донецькій опозиційній газеті «Остров» та прес-секретарем Донецького обласного осередку ГО «Пора». Згодом писав для багатьох як регіональних, так і всеукраїнських друкованих та цифрових видань. Спеціалізується на жанрі журналістських розслідувань, є одним зі співавторів забороненої на Донбасі книги «Донецька мафія. Перезавантаження». Дописувач до рубрики «Точка зору» на сайті Радіо Свобода із 2010 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG