Доступність посилання

ТОП новини

Розпочалася реєстрація «двійників» кандидатів


Київ – Разом із початком реєстрації кандидатів у місцевих виборах розпочалося використання маніпулятивних технологій, метою яких є розпорошення голосів виборців, заявляють громадські організації, що спостерігають за перебігом кампанії. Крім поширення компрометуючих матеріалів та неправдивої інформації про учасників перегонів у чотирьох регіонах України зафіксовано реєстрацію так званих клонів – кандидатів, що є повними тезками основних претендентів на перемогу. Хто може отримати електоральні переваги завдяки використанню двійників, та які ще перепони чекатимуть на кандидатів?

У Черкасах, Тростянці, Сумах та Луганську зареєстровано технічних кандидатів на посади міських голів, прізвища та імена яких є такими ж як і у реальних претендентів, що мають добрі шанси на перемогу у виборах, повідомила голова громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська.

«До територіальної виборчої комісії з’являється кандидат, прізвище і ім’я якого абсолютно ідентичне основному конкуренту на місцевих виборах. Наприклад, на посаду міського голови. Відповідно, два буде кандидати з абсолютно ідентичними даними. Досить велика кількість кандидатів на посаду саме міських голів представляють маловідомі політичні партії. Виборець малоосвічений може не звернути увагу на таку річ, як назва партії біля прізвища кандидата», – каже вона.

«Клонів» боятися – на вибори не ходити

Так у Черкасах кандидатом у мери став Сергій Одарич – повний тезка чинного міського голови, який також висуває свою кандидатуру на вибори, саме від маловідомої політичної сили. Утім, того Сергія Одарича, який керує містом, така конкуренція не лякає, а, навпаки, надихає, оскільки, на його думку, є підтвердженням популярності серед виборців.

«Мені доводилося мати справу з клонами. Як на мене, це абсолютно неефективна технологія. Це дозволяє розпорошити якусь частку голосів, але ця частка коливається від 0,1% до 0,3% голосів. Як правило, клони дуже вигідні, при правильній кампанії тому кандидату, проти якого вони працюють. Це дає можливість на 5-6% зібрати більше голосів. Такі методи боротьби просто мобілізують прихильників кандидата, проти якого такі методи використовують», – відзначив мер Черкас.

Утім, Сергій Одарич запевнив, що непричетний до виникнення свого двійника. Експерти ж не наважуються навіть на припущення стосовно того, хто фінансує діяльність «клонів», адже це малоефективний спосіб передвиборної боротьби як для кандидатів, яких дублюють, так і для їхніх опонентів, каже голова Комітету виборців України Олександр Черненко.

Олександр Черненко
«У ситуації з двійниками, як показує досвід усіх попередніх виборів мажоритарних, виборів міських голів, це абсолютно неефективна технологія, – наголошує він. – Двійник, якщо забере, то максимум 0,1 відсотка виборців. Тому я не знаю людей, які до цих пір витрачають кошти на цю примітивну технологію. Разом з тим, усі ці процеси відволікають насправді увагу від основного порядку денного кампанії».

Відтак, як Олександр Черненко, так і Ольга Айвазовська вважають, що найбільшою загрозою для кандидатів є інша технологія: зняття з реєстрації під надуманими приводами в останній день перед виборами, коли не залишається часу для оскарження навіть явно протизаконного рішення територіальної виборчої комісії.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

XS
SM
MD
LG