Доступність посилання

ТОП новини

Україна скотилася в рейтингу свободи слова до 131-го місця


Україна опинилася серед країн, які різко опустилися в цьогорічному рейтингу свободи слова «Репортерів без кордонів», в якому розглядається ситуація в 178 країнах і територіях світу.

За повідомленням організації, цього року Україна посідає 131-е місце, при тому, що минулого була на 89-му. Перед Україною в рейтингу такі країни, як Ірак (130-е місце), Зімбабве (123-є), Конго (114-е).

Як мовиться в звіті, падіння пояснюється погіршенням стану зі свободою ЗМІ, відколи Президент Віктор Янукович прийшов до влади в лютому.

«Україна платить ціну за численні порушення свободи ЗМІ, які розгорнулися в країні з лютого 2010 року, відколи Президент Віктор Янукович прийшов до влади. Ці порушення відразу зіткнулися з байдужістю місцевої влади. Що гірше – повернулася цензура, зокрема, в аудіо-відео-секторі, а серйозні конфлікти інтересів загрожують плюралізму ЗМІ в Україні», – мовиться в звіті «Репортерів без кордонів».

Крім України, різке погіршення ситуації зі свободою слова спостерігається на Філіпінах, у Греції та в Киргизстані.

Росія поліпшила свої позиції в рейтингу і цього року посіла 140-е місце порівняно з минулорічним 153-м. Водночас, як зазначено в рейтингу, реального поліпшення ситуації в країні не спостерігається, система залишається під повним контролем, а випадки насильства проти журналістів – безкарними.

Перші місця в щорічному «Індексі свободи слова» традиційно посідають країни північної Європи: Фінляндія, Ісландія, Нідерланди, Норвегія, Швеція. У першій десятці також Швейцарія, Австрія, Нова Зеландія, Естонія та Ірландія.

Найгірші позиції в рейтингу, як і минулого року, займають Туркменистан, Північна Корея та Еритрея.
XS
SM
MD
LG