Доступність посилання

ТОП новини

Чи признається Віктор Янукович, що кохає молоду блондинку? (Європейська преса)


Прага – Низка впливових у Європі експертів приурочили до саміту Україна – ЄС на рівні міністрів закордонних справ публікації про європейські перспективи України та її пострадянських сусідів. Якщо колишній президент Польщі Александр Кваснєвський лише закликає ЄС підтримати економічні намагання Києва зробити Україну рівноправною складовою європейських торгових, ринкових відносин, то група західних дипломатів, колишніх послів ЄС і США у Східній Європі, взагалі вважають, що з такими країнами, як Україна, варто «лише поширювати співпрацю, а не приймати їх до альянсів». Деякі видання не виключають, що Президент України Віктор Янукович може завести собі найближчим часом молоду першу леді.

У статті в лондонській «Файненшел Таймз» колишній президент Польщі і комуніст Александр Кваснєвський стверджує, що «Україна шукає своє економічне майбутнє в об’єднаній Європі». Автор вважає, що Заходу не варто поспішати «списувати Україну» з демократичного шляху, бо, на думку Кваснєвського, «нова влада України виявляється більш прагматичною і схильною до реформ, аніж це очікувала більшість». Кваснєвський також вважає, що влада Януковича своїми кроками назустріч Москві хотіла нібито лише врівноважити зіпсовані раніше стосунки з Росією, що на Заході мають лише вітати. Колишній польський президент також вважає, що економічні успіхи команди Януковича в Європі стануть добрим прикладом і сигналом для Росії. Кваснєвський також не бачить нічого поганого у посиленні влади Януковича як Президента і вважає, що це «виведе Україну з політичного глухого кута». Автор закликає ЄС дати Україні «зелене світло» в економічній інтеграції до Європи, що призведе до економічної модернізації і разом з тим підштовхуватиме Київ на шляху розвитку демократії і людських прав.

Деніс Корбой, колишній посол ЄС в Грузії та Вірменії, Вільям Кортні, колишній посол США в Грузії і Казахстані, та Кеннет Ялоуїц, колишній посол США в Білорусі та Грузії, – всі нині відомі експерти – закликають НАТО і ЄС на сторінках «Open Democracy» відкинути нарешті, як вони пишуть, «сонні мрії» щодо якогось там «договору про пан-європейську безпеку» з Росією та розширення найближчим часом НАТО і ЄС за рахунок пострадянських республік на кшталт України чи Грузії. «Прогресивніше і корисніше буде розвивати з цими пострадянськими республіками співпрацю, а не приймати їх до альянсів», – закликають ці західні аналітики і дипломати. І головними причинами неможливості залучення якихось із 12 пострадянських республік до НАТО чи до ЄС ці автори бачать у «разючих відмінностях» цих країн у порівняні з 12-ма новими країнами ЄС щодо показників корупції, простоти підприємництва та рівнів демократії і свободи. Експерти наголошують, наприклад, що в «України добрі оцінки зі свободи (2,5 за «Фрідом Гаус»), але щодо корупції та свободи підприємництва все погано. А в наступному році успішність України зі свободи знизиться, бо Президент Янукович знову обмежує свободи»,– вважають Корбой, Кортні і Ялоуїц. «Не дивно, що в НАТО і ЄС щодо таких країн не відчувають якогось ентузіазму», – наголошують експерти і закликають, що ліпше розвивати з цими країнами торгівлю, покращувати інвестиції, за умови проведення демократичних реформ, але у нових стратегічних підходах Заходу до цих країн не повинно бути формулювань на зразок «відчинених дверей».

Польська «Жечпосполіта» запитує у понеділок, чи не «зашкодить бува Президенту Януковичу блондинка?» І далі газета з Варшави інформує про нову «товаришку» українського глави, журналістку з інтернет-порталу «Оглядач» Олену Березовську (Бойко), котра незмінно супроводжує Віктора Януковича у його візитах до Брюсселя, Росії, Литви і пише про його успіхи під час переговорів у Парижі з Ніколя Саркозі, й не виключено, що вже претендує на місце «першої леді України». «Постійна подруга Януковича у подорожах і зустрічах міжнародних», – цитує «Жечпосполіта» характеристики Олени Березовської (Бойко) з уст журналістів і політологів. Чи не родичка вона, бува, нинішнього українського міністра палива Юрія Бойка, цікавиться газета... Тут також подається інформація, що 22-річну блондинку Олену «благословив сам патріарх Московський Кирило». «Жечпосполіта» також губиться у ймовірному розвитку інтриги, чи ж «постійна присутність молодої дівчини поряд із 60-річним Президентом не зіпсує картину главі держави?» Видання цитує відомого українського політолога Євгена Петренка, який вважає, що «Януковичу така присутність політично нічим не загрожує... Бо його виборців етичні моменти чи мораль не цікавлять, їм важливіші – робота, ковбаса чи офіційний статус російської мови». А інший політолог із Києва, а тепер вже й політик Кость Бондаренко вважає, що про свою інтимну близькість із блондинко Оленою може достеменно сказати сам Віктор Янукович, «хіба що він сам признається... та й українські виборці на інтимне життя своїх лідерів не звертають уваги, і на того ж Януковича, до того часу, поки лідер не зраджує їхніх інтересів», резюмує Бондаренко у розмові з польською «Жечпосполітою».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG