Доступність посилання

ТОП новини

Янукович приєднався до «клубу» друзів Чавеса


віктор Янукович та Уґо Чавес, Київ, 18 жовтня 2010 року
віктор Янукович та Уґо Чавес, Київ, 18 жовтня 2010 року

Київ – Україна видобуватиме нафту і газ на території Венесуели. Про це повідомив Віктор Янукович на спільній з президентом Венесуели Уґо Чавесом прес-конференції, що відбулася за результатами спільних переговорів у Києві. Крім того, глави двох держав домовилися про постачання нафти до Білорусі нафтогоном Одеса-Броди.

Президент Венесуели вперше в Україні. До того Уґо Чавес побував у Росії й Білорусі. Якщо з Москвою Венесуела домовляється про будівництво своєї першої атомної станції, то Мінську венесуельський лідер пообіцяв, що нафтопереробні заводи Білорусі не матимуть проблем із нафтою 200 років. Конкретна домовленість є на три роки, і тут сусідам допоможе Україна. Про це запевнив у понеділок у Києві керівник України Віктор Янукович.

«Що стосується транспортування венесуельської нафти у бік Білорусі. Ми її будемо транспортувати стільки, скільки її буде надходити до чорноморських портів України. Сьогодні ми транспортуємо цю нафту в цистернах, але найближчим часом ми перейдемо на транспортування нафтопроводом. Вирішення цього питання ніяк не суперечить інтересам Росії», – каже він.

Путін не проти – Чавес

У свою чергу президент Венесуели Уґо Чавес також запевнив, що інтереси Москви від венесуельсько-українських домовленостей не постраждають.

Уґо Чавес
«Я вечеряв і говорив з прем’єр-міністром Росії Володимиром Путіним. Чотири години, мабуть, ми говорили. І жодного разу я не відчув його стурбованості з цього питання. Це дуже скромні обсяги постачання. Близько 100 тисяч барелів на день. Але це важливі обсяги для Білорусі. Для її розвитку», – зазначив Чавес.

Білорусі тепер легше говорити з Росією – експерт


Утім, експерт із енергетичних питань Центру імені Разумкова Володимир Омельченко в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що венесуельська нафта, хоч і не задовольнить на 100 відсотків потреб Білорусі, все ж значно зменшить її енергозалежність від Росії.

«Це близько 5 мільйонів тонн нафти, що становить близько 25 відсотків потреб Білорусі. Білорусь уклала договір із Венесуелою на загальний обсяг постачання у 2011 році десяти мільйонів тонн. Тобто, інша половина обсягів буде транспортуватися через порти балтійських країн. Це серйозний важіль впливу Білорусі на позиції Росії», – наголосив експерт.

Друзі навік?

Віктор Янукович та Уґо Чавес також домовилися про те, що Україна видобуватиме нафту та газ на території Венесуели. Утім, спершу країни мають обмінятися візитами урядових делегацій, що мають розробити договірну базу для розвитку подальших відносин. А на початку 2011 року Венесуелу відвідає Віктор Янукович. Візит відбудеться у відповідь на запрошення Уґо Чавеса, який назвав українського президента своїм другом, так само, як до того керманичів Росії й Білорусі.

Після України Уґо Чавес вирушає до Ірану, Сирії та Португалії.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG