Доступність посилання

ТОП новини

Чиновники адміністрації Президента поводяться з журналістами як із прислугою – КНМП


Олег Кашин, жорстоко побитий російський журналіст
Олег Кашин, жорстоко побитий російський журналіст

Київ – Спілка журналістів Росії сьогодні висунула вимогу до влади знайти виконавців і замовників нападу на журналіста російської газети «КоммерсантЪ» Олега Кашина. Про це йдеться в оприлюдненій заяві Спілки журналістів Росії. Заклик російських колег підтримала і Київська незалежна медіа-профспілка, мотивуючи це тим, що в Україні, як і в Росії, встановлюється атмосфера нетерпимості до критики влади і вільного слова.

«Звірячий напад на Олега Кашина і сам характер завданих йому каліцтв не залишають сумнівів: його били за те, що він робив – щоб він «не ходив, не писав, не говорив». Його ім’я – ще одне у ряді наших колег, убитих, побитих, покалічених – за те, що вони «писали і говорили». За те, що вони чесно виконували свої професійні обов’язки. Лише за це», – говориться в заяві.

«Ми знову вимагаємо від влади, щоб нападники та їхні замовники не залишилися безкарними. І влада – міністр внутрішніх справ, генеральний прокурор, сам президент – знову і знову беруть чергове розслідування «під особистий контроль». І нічого не відбувається. Значить, того їхній «особистий контроль» і вартий», – заявляють російські журналісти.

У Спілці журналістів Росії впевнені, що «залишаються безкарними не тільки ті, хто б’є і хто платить за це, але й ті, хто сіє в суспільстві насіння ненависті до чесної журналістики, хто послідовно привчає громадян країни до того, що відповіддю на слово може бути куля, ніж, кастет».

Спілка журналістів Росії також запропонувала проводити безстрокові акції: 5 числа кожного місяця, в день нападу на Олега Кашина, розміщувати на першій шпальті свого видання білий квадрат із підписом: «Тут могли б бути прізвища засуджених убивць наших колег і тих, хто замовляв ці злочини».

Побиття російського журналіста – і українська проблема – КНМП
Група журналістів у столиці Росії в неділю вимагала покарати винних у побитті їхнього колеги Олега Кашіна

Україна має сприймати замах на життя журналіста Олега Кашина в Москві як власну проблему і вимагати від російського керівництва розслідування цього страшного інциденту. Про це йдеться у заяві Київської незалежної медіа-профспілки.

«За останні роки в Росії загинуло або було побито чимало журналістів. Останнім часом і в Україні сталося зникнення журналіста – харків’янина Василя Климентьєва. Висловлюються припущення, що його вже нема серед живих. Існують підстави вважати, що з ним розправилися через його розслідування непривабливих діянь державних чиновників. Крім того, значно посилилася практика брутального поводження з журналістами. На жаль, негативний приклад цього подає Адміністрація Президента, чиновники якої поводяться з журналістами як з прислугою», – мовиться в заяві.

У КНМП вважають, що в Україні, як і в Росії, встановлюється атмосфера нетерпимості до критики влади і вільного слова. Протистояти цьому можна, лише гучно протестуючи проти такої практики, вимагаючи розслідувати кожен випадок порушення закону проти журналіста, наголосили автори заяви.

Юрій Луканов
«Вимоги з боку української громадськості розслідувати замах на московського журналіста не є втручанням у внутрішні справи Росії, – вважає голова Комітету КНМП Юрій Луканов, – оскільки російська негативна практика поширюється і на Україну. Тому ми об’єктивно зацікавленні в тому, щоб припинити цей процесс».

За повідомленнями, що надходять із Москви, минулої доби журналіст Олег Кашин переніс повторну операцію. Він перебуває у штучній комі у стабільно важкому стані.

Його жорстоко побили двоє невідомих у Москві, біля власного будинку, вночі 6 листопада. За фактом нападу порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого статтею Кримінального кодексу Росії про замах на вбивство.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG