Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровські тележурналісти знову потерпають від рук нападників


Дніпропетровськ – На Дніпропетровщині втретє за останні два місяці скоєний напад на тележурналістів. Цього разу потерпілими стали працівники телестудії «Акцент-медіа», на яких під час з’ясування конфлікту між мешканцями багатоповерхівки підняв руку представник однієї зі сторін. Він побив журналістку і пошкодив апаратуру. Дніпропетровські мас-медійники вважають останній напад знаковим: це породження безкарності, кажуть вони.

Керівництво телестудії «Акцент-медіа» розповідає: все почалося з розслідування побутового конфлікту. На в’їзді до подвір’я біля однієї з багатоповерхівок у центрі міста заможні мешканці встановили ворота з електронним замком. Малозабезпеченим сусідам ключів не роздали. На місці події кореспонденти студії знімали відео і записували думки сторін конфлікту, аж раптом до журналістів із кулаками підскочив один із мешканців. Він силою відібрав камеру, розбив її об асфальт і забрав карту пам’яті з інформацією.

Телевізійники одразу ж звернулись із заявою до міліції. Потерпіла журналістка зараз удома, у неї садна, майже добу дівчина була в шоковому стані, розповідає керівник телестудії Наталія Власова.

«Зараз наша журналістка не хоче ні з ким спілкуватись. Її стан потребує нагляду лікарів. У неї зняли побої в правоохоронних органах. І, можливо, через деякий час вона сама зможе прокоментувати», – повідомила керівник телестудії.

Нападник із пресою не спілкується. Потерпілі телевізійники з’ясували, хто він: 36-річний лікар, посадовець медичного закладу. Наразі з нього взяли підписку про невиїзд.

Правоохоронці за фактом нападу порушили дві кримінальні справи: міліція – за статтею «Крадіжка», прокуратура – за статтею «Перешкоджання професійній діяльності журналістів».

Ситуація знакова: відчуття безкарності

Дніпропетровські мас-медійники вважають останній напад на колег знаковим: люди, у яких є влада і зв’язки, наразі не мають сумнівів у своїй безкарності. Керівник студії «Акцент-медіа» назвала ситуацію «поверненням у часи феодального права».

«Це безкарність, яка панує в місті. Я ще розумію, коли нападають на журналістів під час рейдерських захоплень чи корпоративних конфліктів. Але коли побутовий рівень… Люди думають: можна вдарити журналіста, і за це нічого не буде. Це наслідок того, що в Україні певний час до прав журналістів ставились так, ніби їх не існує», – озвучила думку співробітників телестудії Наталія Власова.

Наразі ситуація перебуває на контролі голови облдержадміністрації Юрія Вілкула. Він запевнив, що з тими, хто зазіхає на свободу преси, будуть «розбиратися суворо».

«Не буду коментувати винуватість чи невинуватість сторін. Але можу запевнити, що ні в місті Дніпропетровську, ні в Дніпропетровській області беззаконня щодо журналістів не буде. Безкарності не буде», – пообіцяв представникам ЗМІ Юрій Вілкул.

Непоодинокі випадки

У журналістських колах Дніпропетровська те, що ситуація з нападом набула такого розголосу, вважають позитивним: може, у подальшому, перш ніж підняти руку на журналіста чи його апаратуру, хтось замислиться про наслідки.

В останні місяці випадки перешкоджання роботі журналістів у регіоні почастішали.

У середині квітня невідомий скоїв замах на життя телеоглядача Бориса Брагінського, а наприкінці квітня охорона великого гірничого комбінату виштовхала зі своєї території і пошкодила апаратуру знімальним групам «9-го каналу» та студії «1+1».

Іще раніше вчинено підпал нікопольської газети «Віналь-візит» і напад на знімальну групу «Резонанс-ТБ».
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG