Доступність посилання

ТОП новини

Компромісом між урядом та МВФ стане черговий секвестр бюджету – Уманський


Київ – Сьогодні місія Міжнародного валютного фонду представить остаточно погоджений текст Меморандуму про економічну та фінансову політику Кабінету Міністрів. Місія також має оприлюднити заяву за підсумками роботи в Україні. За повідомлення прес-служби Кабміну, у неділю Прем’єр-міністр Микола Азаров і представники місії Європейського департаменту МВФ погодили текст Меморандуму. Цей документ укладається у рамках чергового перегляду програми співробітництва України та МВФ. Про перспективу співпраці між урядом та МВФ Радіо Свобода запитало у колишнього виконувача обов’язків міністра фінансів Ігоря Уманського.

– За повідомленням прес-служби Кабінету Міністрів, уряду та Міжнародному валютному фонду вдалося досягти компромісу. Що це може бути за компроміс?

– Мені здається, що з урахуванням реальної картини, яка зараз є, в тому числі щодо виконання вимог діючого Меморандуму, ключовим компромісним питанням, яке дозволить місії МВФ доповідати директорам про просування України вперед, це, швидше за все, буде другий секвестр бюджету.

– Тобто, ще один секвестр буде ще до кінця року?

– Безумовно, до кінця цього року.

– Раніше урядовці заявляли, що не підвищуватимуть пенсійного віку для жінок, що було однією із умов МВФ, а шукатимуть інші джерела. Чи і справді зараз можна без цього обійтися?

– Зараз необхідно без цього обходитися. Більше того, якщо пам’ятаєте, така ж вимога була у самому першому Меморандумі, який підписувався ще наприкінці 2008 року. Але у наступних переглядах ми зняли цю позицію. Вона не є настільки визначальною. Потрібно робити структурну реформу у цілому. А цей захід лише точковий із тих, що лежать на поверхні, дуже простих. Але він не вирішує суті проблеми.

– Наскільки Україні зараз потрібні гроші МВФ?

– Дуже непросте питання. З одного боку, уряд уже запозичив по максимуму, що було дозволено законом про державний бюджет на цей рік. Фактично, лімітів на запозичення, у тому числі і від МВФ вже немає. І зараз у Мінфіну буде технічна проблема, як прийняти ці кошти, якщо програма буде подовжена, і буде зроблено перегляд. З іншого боку, на жаль, ситуація із державними фінансами не така добра і красива, як того хотілося всім. На мій погляд, реальний дефіцит цьогорічного бюджету буде набагато вищим, ніж затверджено законом. Як наслідок, безумовно, необхідно буде цей дефіцит чимось покривати. А МВФ є одним із найдешевших джерел коштів. І ці кошти будуть потрібні уряду.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG