Доступність посилання

ТОП новини

Акція підприємців стає загальнонародним протестом


Київ – Попри негоду триває протест підприємців проти податкового кодексу. В понеділок у центрі столиці зібралося близько 5 тисяч мітингувальників. Вони, як і раніше, вимагають від Президента накласти вето на проголосований у парламенті проект Податкового кодексу. Проте настрої на майдані змінюються . Частина політологів вважає, що згодом акція малого бізнесу може перерости у загальнонаціональний протест проти влади, однак таку думку підтримують не всі.

На майдані Незалежності у Києві вдень було близько трьох тисяч мітингувальників, понад тисяча – ховалися від дощу поруч, у підземних переходах метро. Через дощ та мокрий сніг більшість – у дощовиках, які роздають у наметовому містечку. В руках у них плакати, на зразок «Азарова у відставку!» «Кодексу-ні», вони скандують «Вето!» і «Верховну зраду – геть!».

Підприємці сподіваються на Венеціанську комісію та Президента

В обід частина учасників протесту відділилася і вирушила під стіни Верховної Ради, щоб домогтися зустрічі з представниками Венеціанської комісії, які сьогодні прибули до українського парламенту.

Опівдні Прем’єр-міністр Микола Азаров погодився зустрітися із представниками мітингу та вислухати їхні зауваження стосовно Податкового кодексу. Проте підприємці запрошення проігнорували, зазначає співкоординатор акції Василь Заставнюк.

«Увечері очікуємо, що хтось із Венеціанської комісії прийде до наметового містечка, – зауважив він. – Щодо Азарова – ми не знаємо, про що ще з ним говорити. Він брав участь у розробці кодексу, свою роботу він виконав, результат ми бачили. Рішення може бути лише одне – ветування кодексу. І я сподіваюся, що Президент ухвалить вірне рішення».

Якими будуть дії протестувальників, якщо Президент не дослухається, і підпише кодекс, організатори не говорять. Щоб підштовхнути Віктора Януковича виконати вимоги підприємців, координатори акції знайшли та увімкнули на майдані аудіозапис передвиборного виступу Януковича

«Податковий тиск буде зменшений. Найбільше – це стосується малого та середнього бізнесу. Я забезпечу йому канікули на 5 років», – говорив на передодні президентських виборах Віктор Янукович.

Майдан -2: занепад чи перехід на новий рівень?

Утім, настрої підприємців дещо інші, ніж на початку акції. Володимир Григорів, підприємець із Лубен не погоджується з тим, що вето на Податковий кодекс врятує малий бізнес.

«Щоб Президент дійсно наклав вето, треба скинути Верховну Раду. Інакше знайдеться 305 депутатів, які це вето подолають. Щоб дійсно змінити ситуацію, треба об’єднувати зусилля підприємців та інших верств населення, і всіх опозиційних політичних сил», – наголосив підприємець.

Появу серед мітингувальників різних напрямків і течій деякі політологи пояснюють тим, що пік Майдану-2 пройдений. Серед них – Вадим Карасьов, який днями заявив, що в акції протесту немає лідера, який об’єднав би його, і це – на руку Януковичу.

Натомість політолог Олександр Палій вважає, що саме завдяки аполітичності та багатовекторності цей протест може стати загальнонаціональним.

«Підприємницький рух переростає свої рамки. Дедалі частіше він висуває ідеї на захист інших верств: щодо пенсійної реформи та житлового кодексу. Цей рух, який очолили підприємці, виглядає дуже скоординовано. Цей рух є свіжим струменем, здатним змінити українську політику», – підсумовує Олександр Палій.

Організатори протестів планують наступну масову акцію на 2 грудня. Вони сподіваються, що на той час Віктор Янукович висловить свою остаточну позицію щодо Податкового кодексу.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG