Доступність посилання

ТОП новини

Британія готова поділитися з Україною досвідом щодо демократії – директор Фонду імені Джона Сміта


Київ – У Києві з ініціативи Британської ради, Міжнародного Фонду імені Джона Сміта та низки українських видань розпочався проект «Європейський досвід: Великобританія». Його мета – ознайомити українців зі здобутками британської демократичної системи. Враховуючи роль незалежних ЗМІ у розбудові демократичного суспільства, було б важливим запозичення досвіду Сполученого Королівства у створенні громадського мовлення. На цьому в інтерв’ю Радіо Свобода наголосив координатор проекту, директор Фонду імені Джона Сміта Браян Браваті.

– В Україні точаться дебати довкола проблем зі свободою слова та створенням системи громадського мовлення. Британія спостерігає за цими дискусіями, залишаючись осторонь: ми не маємо права втручатись у внутрішні справи України. Але ми наголошуємо, що підтримуємо в Україні розвиток демократії, свободу слова і свободу думки. На цих засадах у Сполученому Королівстві і збудовано систему незалежного громадського телерадіомовлення. Наш Фонд готовий організувати стажування та ознайомлення українських журналістів з роботою суспільного мовлення Британії. Маю на увазі знайомство з принципами роботи ВВС як моделі незалежних ЗМІ.

– А які ще напрямки діяльності Фонду імені Джона Сміта корисні для розвитку демократії в Україні?


– Нас цікавлять люди, які є лідерами. Люди, які зможуть, за наявності освіти та досвіду, стати рушійною силою для демократичних змін і глибоких реформ у себе на батьківщині. Це майбутні урядовці, чиновники, правники, журналісти, політики. Щоб вибороти стипендію від нашого Фонду, треба бути активним у соціальному чи політичному житті, мати добрі оцінки (для студента) або позитивні характеристики з місця роботи. І треба мати чітке розуміння, як саме стипендіат потім використає набутий у Британії досвід. Я б сказав, що конкурсант має надати нам (раді Фонду) бізнес-план, де буде розписано, в якій галузі і задля якої мети буде використано нові британські знання і досвід.

– Яким чином ви можете відстежити, чи насправді стипендіат використав отриманий під час стажування чи навчання у Великобританії досвід?

– Якщо ми бачимо, що можемо допомогти, відправляємо людину на місяць до Сполученого Королівства, де вона проходить стажування під керівництвом професіоналів у своїй галузі. За якийсь час ми знову запрошуємо людину до Лондона, де вона звітує, що зробила вдома за допомогою отриманих у Британії знань. Іноді українські стипендіати навіть презентацію документальних фільмів проводять, в яких описане здійснення проекту!

Щодо ЗМІ: українська команда із «запуску» громадського мовлення бачитиме «кухню» ВВС зсередини – від принципу підбору і подачі новин до політичних дискусій на talk show. Але у цій українській команді не лише журналісти, а й парламентарі та правники: вони мають ознайомитися із законотворчим досвідом Британії в інформаційній сфері. Тому що закон має охороняти незалежність медіа та свободу слова.

Професор Браян Браваті нагадав, що громадське телерадіомовлення – важливий чинник розвитку демократії, з одного боку, а з іншого, це невід’ємна складова демократичних змін в Україні. Доведено Сполученим Королівством!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG