Доступність посилання

ТОП новини

Україна скотилася до авторитаризму – опитування


(архівна фотографія) Акція протесту у Києві, 3 грудня 2010 року
(архівна фотографія) Акція протесту у Києві, 3 грудня 2010 року

Київ – Монополізація влади Віктором Януковичем і Партією регіонів, обмеження свобод громадян та орієнтація українського політичного керівництва на Росію, були найважливішими тенденціями року що минає. Це засвідчили результати експертного опитування, проведеного фондом «Демократичні ініціативи», серед майже п’ятдесяти провідних політологів, журналістів та економістів України. Експерти також відзначили низку позитивних тенденцій в економіці держави та висловили припущення щодо загроз наступного року.

Експерти назвали найбільш негативними подіями 2010 року в Україні: підписання Харківських угод між Україною та Росією про Чорноморський флот і ціну на газ та скасування політичної реформи 2004 року. Також серед негативних подій назвали концентрацію влади в руках Партії Регіонів, переслідування опозиції і застосування сили в парламенті. Про це повідомила директор фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна. Вона вважає, що Україна скотилася до авторитаризму, а наступний рік покаже, чи це буде м’який авторитаризм, чи він набуде ознак диктатури:

Ірина Бекешкіна
«Головним показником сформованості авторитаризму – є знищення парламентаризму, коли зникає така важлива гілка влади як законодавча. А вона зникає, тому, що Верховна Рада перетворилася на просту машину для голосування того, що скажуть з адміністрації Президента. Тобто як самостійна гілка влади вона не існує, а це значить, що в країні, справді, ствердився авторитаризм», – каже Бекешкіна.

Міжнародне становище України не покращилося – Сушко

Позитивну оцінку від експертів дістало отримання Україною плану дій щодо встановлення безвізового режиму з країнам Європейського Союзу та збереження права на проведення Євро-2012. Водночас, вони негативно оцінили відмову від наміру щодо членства в НАТО та гальмування інтеграції в ЄС. Чинній владі не вдалося балансувати між Сходом і Заходом, і водночас зміцнити міжнародне становище України, зазначив науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко.

Олександр Сушко
«Зусилля, спрямовані на те, щоб диверсифікувати зовнішню політику: мати максимально продуктивні, прагматичні стосунки з Москвою, Брюсселем, Вашингтоном, Берліном, Пекіном. Ми не можемо сказати, що на цих основних напрямках Україна в повній мірі змогла скористатися ресурсом, який відкриває співробітництво з такими центрами впливу. Здійснені лише деякі кроки і вони не призвели до покращення міжнародного становища України», – наголосив він.

Експерти, що взяли участь в опитуванні фонду «Демократичні ініціативи», серед негативний подій року назвали і специфічні методи чинної влади щодо проведення реформ, зокрема економічних, без урахування думок громадськості.

Цього року відновлювалися більшість секторів економіки – Бетлій

У 2010 році українська економіка встояла перед глобальними загрозами і, навіть, почала відновлюватися, зазначила провідний дослідник Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Олександра Бетлій.

«Дефолту України не відбулося, економіка все ж таки зростала. Очікуємо, що цього року ВВП зросте приблизно на 4,4 відсотка. Цього року відновлювалися більшість секторів економіки. Ціни зростали на фоні міжнародних тенденцій щодо подорожчання продовольчих товарів. Водночас хочеться зазначити, що протягом останніх місяців дещо покращилася ситуація з інвестиціями, що впливатиме на економіку і наступного року», – зазначила економіст.

За результатами опитування, негативні оцінки отримали стан свободи підприємництва та слова, а також рівень дотримання законності. Ці фактори, разом з одним з найвищих у світі рівнем корупції, можуть призвести до різкого скорочення зовнішніх інвестицій, що уповільнить зростання економіки та відновить низку кризових явищ вже у наступному році, кажуть експерти.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG