Доступність посилання

ТОП новини

Луценко за ґратами і фігурує вже в трьох кримінальних справах


Юрій Луценко
Юрій Луценко

Київ – Екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко пробуде під вартою два місяці, таке рішення ухвалили в понеділок у Печерському районному суді Києва. Адвокат колишнього міністра припускає, що Луценка затримали 26 грудня у справі про отруєння екс-президента Віктора Ющенка. Водночас у Генпрокуратурі повідомляють, що рішення суду ґрунтується на тому, що Луценко не з’являвся до слідчого, тим самим порушив вимоги, передбачені підпискою про невиїзд. Нині проти Юрія Луценка порушено три кримінальні справи, а його соратники заявляють про посилення терору проти опозиції в Україні.

Юрія Луценка затримали 26 грудня біля дому 11 бійців спецназу СБУ, а вже 27 грудня Печерський райсуд столиці вирішив, що екс-міністр внутрішніх справ залишатиметься під вартою упродовж двох місяців.

Раніше Генпрокуратура порушила дві кримінальні справи. 13 грудня Юрію Луценку та його колишньому водієві Леоніду Приступлюку висунули остаточні звинувачення у розкраданні державного майна в особливо великих розмірах – на суму в 360 тисяч гривень, а також у перевищенні службових повноважень та використанні підроблених документів.

Луценка затримали за те, що не читав справу

Нині у Генпрокуратурі повідомляють про порушення ще однієї справи проти Луценка – «за перевищення влади та зловживання службовим становищем». Однак подробиці справи поки не повідомляють.

Речник Генпрокуратури Юрій Бойченко у коментарі для Радіо Свобода зазначає, що екс-міністра арештували тому, що він не з’являвся до слідчого і тим самим порушив вимоги, передбачені підпискою про невиїзд.

«Луценкові оголосили обвинувачення 13 грудня, і з того часу він мав би ознайомлюватися з матеріалами. Однак Юрій Віталійович за ці дні не ознайомився зі справою, приходив, прочитавши одну-дві сторінки, пробував фотографувати. Тобто він уникав процесу ознайомлення. Його попереджали про те, що якщо він зволікатиме з ознайомленням із кримінальною справою, то до нього буде змінено запобіжний захід», – додає він.

Адвокат колишнього міністра внутрішніх справ Ігор Фомін наголошує на тому, що рішення суду щодо взяття під варту захист обвинуваченого оскаржуватиме: на подання апеляції є три дні. За словами адвоката, йому достеменно не відомо, якого питання стосується третя порушена проти Луценка кримінальна справа.

«Це затримання було не щодо справи його водія, а щодо тієї справи, з якої ми не отримали постанову про порушення, тому в чому він підозрюється, ми не знаємо. Лише здогадуємось, що ця справа виникла в рамках справи про отруєння Ющенка», – каже Ігор Фомін.

Екс-міністру пропонували виїхати за кордон

За словами дружини Юрія Луценка Ірини, родина міністра була готова до арешту. Дружина екс-міністра підтверджує інформацію про те, що Луценку пропонували виїхати за кордон незадовго до затримання, однак він відмовився. «Юра неодноразово казав, що високопоставлені політики і від опозиції, і від влади пропонували йому виїхати, отримати статус біженця, навіть приносили якусь літературу. Але ми однозначно вирішили. За роки діяльності Юра не ховався ні за чию спину і він ніколи не виїхав би з цієї країни», – каже Ірина Луценко.

У фракції «Наша Україна – Народна самооборона» вже заявили про намір ініціювати скликання позачергової сесії Верховної Ради у зв’язку із затриманням Юрія Луценка. Для цього депутатам потрібно зібрати 150 підписів колег-парламентарів. До ініціативи «нунсівців» імовірно приєднаються депутати з Блоку Юлії Тимошенко.

27 грудня до Генпрокуратури на допит також з’явилися екс-прем’єр-міністр Юлія Тимошенко та колишній перший віце-прем’єр Олександр Турчинов – обох допитували у справі про нецільове використання коштів, виділених у рамках Кіотського протоколу.

Під вартою, окрім Юрія Луценка, нині перебувають зокрема колишній міністр з питань охорони навколишнього середовища Георгій Філіпчук та колишній перший заступник міністра юстиції Євген Корнійчук.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG