Доступність посилання

ТОП новини

Антикорупційне законодавство вдосконалюють чи розмивають?


Київ – Верховна Рада у четвер почала друге читання закону «Про засади запобігання та протидії корупції», який Президент визначив як невідкладний. Представники всіх політичних сил виступають за негайне ухвалення антикорупційного законодавства. Утім представники опозиції наголошують, що в президентському законопроекті деякі норми вихолощені, що робить його неефективним.

Із різкою критикою законопроекту виступив колишній спікер парламенту, депутат-нашоукраїнець Арсеній Яценюк.

«Цей закон не вирішує жодних проблем, – заявив лідер «Фронту змін». – По-перше, немає реального декларування витрат державних службовців. По-друге, з цього закону виключили всіх родичів, на яких, власне кажучи, і записано все майно державних службовців. По-третє, юридична відповідальність, яка передбачена цим законом, не несе реальної відповідальності. Це імітація боротьби з корупцією!» – наголосив Яценюк

Начальники можуть залишитися без подарунків

Натомість голова комітету з питань боротьби з корупцією та організованою злочинністю депутат-комуніст Валерій Бевз зауважив, що «пропозиції колеги Яценюка є абсолютно не принциповими».

«Передбачається, якщо особа скоїла злочин, вона несе цивільно-правову відповідальність. Цей же закон передбачає, якщо є адміністративна відповідальність, – в обов'язковому порядку особа звільняється від займаної посади», – заявив Бевз.

Після першого читання депутати внесли до законопроекту 423 поправки. У четвер депутати розглянули лише трохи більше ста поправок, більшість із яких відхилили.

Розгляд відбувався спокійно, надто гострих дискусій не було. Одна з останніх суперечок стосувалася того, чи можуть посадовці приймати від підлеглих подарунки.

«Дні народження вже не треба проводити. Немає сенсу: подарунків не принесуть», – розсміявся з цього приводу спікер Володимир Литвин.

Нові можливості – для корупціонерів

Позафракційний народний депутат Григорій Омельченко каже, що антикорупційне законодавство, яке ухвалили понад рік тому, так і не вступило в дію. Натомість із нового законопроект, розробленого на базі трьох окремих законів, випали принципові положення. Він зауважив, що за умов вибіркового застосування законодавства, як це відбувається зараз, закон може стати інструментом для політичних переслідувань.

«З’являються нові статті кримінального кодексу, які розмивають поняття хабар, – зазначає голова комітету з питань правової політики депутат-бютівець Сергій Міщенко. – Наприклад стаття про незаконне збагачення. Відтак, у корупціонера є люфт: чи піти по статті «хабар» чи «незаконне збагачення». А за незаконне збагачення покарання передбачено значно менше – це штраф».

За словами Міщенка, таким чином виникають додаткові корупційні можливості для слідчих та суддів, які можуть перекваліфікувати обвинувачення.

Натомість депутати-регіонали президентський законопроект оцінювали схвально.

Так, за словами Валерія Коновалюка, «пропозиції Європейської комісії з боротьби з корупцією (ГРЕКО) ми врахували повністю».

Під час розгляду антикорупційного закону депутат-нашоукраїнець Юрій Кармазін звернув увагу на те, що за 90 відсутніх депутатів голосують їхні колеги, що є прямим порушенням закону. Він припустив, що таким чином виконуватимуть і антикорупційне законодавство.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG