Доступність посилання

ТОП новини

Українців стали частіше катувати у міліції й тюрмах – правозахисники


Київ – Випадки катування у тюрмах, міліції та СІЗО дедалі частішають, кількість смертей у цих закладах за рік подвоїлася, заявляють правозахисники та родичі потерпілих. Причинами цього вони називають відсутність громадського контролю, вимоги керівництва розкривати злочини за будь-яку ціну, а також хиби судової системи. Факти тортур підтверджують і представники МВС, для подолання цього явища вони обіцяють змінити принципи роботи слідства в Україні.

Киянин Сергій Карпеленко після перебування у міліції став інвалідом. Його жорстоко побили, коли допитували за підозрою у крадіжці мобільного телефону. Пізніше, чекаючи суду в слідчому ізоляторі, Сергій не мав змоги лікуватися, більше того – захворів на пневмонію, розповіла мати потерпілого Зоя Карпеленко.

«Мого сина били до розриву селезінки і гематом по всьому тілі, щоб він зізнався у тому, чого не робив, – каже вона. – У суді справа сфальсифікована, ми подали апеляцію, Сергій – у слідчому ізоляторі. Ніхто не відпускає його на лікування, а в ізоляторі лікувати нічим».

Інший потерпілий, колишній ректор Криворізького національного університету Анатолій Темченко півтора року зазнає тортур у місцевому слідчому ізоляторі, де його тримають за підозрою у спробі отримати хабара. В нього декілька хронічних хвороб, серед яких діабет і туберкульоз, однак він не отримує належного лікування, під час судових засідань доводилося декілька разів викликати швидку, каже його дружина Валентина Темченко.

І такі факти в Україні є масовими, стверджує експерт Харківської правозахисної групи Андрій Діденко. Останнім часом спостерігається дедалі більше випадків катувань, а також нелюдського поводження та нестерпних побутових умов (що за європейськими нормами теж вважається катуванням), зазначає правозахисник.

«Статистика Харківського інституту соціологічних досліджень свідчить про посилення тенденцій до застосування тортур. Упродовж року кількість випадків катування у міліції та всіх місцях обмеження волі зросла від 600 тисяч до 780 тисяч на рік. Кількість смертей у цих закладах за рік зросла із 23 випадків до 51», – зауважив Андрій Діденко.

Серед причин такого великого поширення тортур у органах міліції та виконання покарань правозахисники називають відсутність громадського контролю, і те, що керівництво вимагає від слідчих розкривати злочини за будь-яку ціну. На думку експертів, створює ґрунт для катувань також затягування досудового слідства і зловживання українських судів запобіжним заходом «взяття під варту». Про таку тенденцію йдеться і в останніх висновках Європейського суду з прав людини.

Факти знущань у правоохоронних органах дійсно є, визнає начальник відділу дотримання прав людини у МВС Макар Барило. Але за його словами, зараз міністерство робить усе, щоби звести їх до мінімуму.

«Проблема насильства в органах МВС існує давно і має системний характер, – каже він. – Однак, на мою думку – таких фактів набагато менше, аніж 700 тисяч на рік. Знаю, що кримінальні справи за це порушуються. Міністр призначив низку заходів для протидії катуванням: це і громадський контроль, і створення мобільних груп, які перевірятимуть роботу міліції. Про наслідки цієї роботи говорити зарано».

Раніше міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов визнав факти застосування тортур співробітниками МВС стосовно затриманих. Він заявив, що головним пріоритетом у роботі міліції віднині є дотримання прав людини, а не розкриття злочинів. За словами міністра, в такому разі у працівників МВС зникне мотивація для вчинення тортур.

На початку весни Генпрокурор України Віктор Пшонка наголосив, що домагатиметься викорінення тортур у тюрмах, слідчих ізоляторах та системі виконання покарань загалом.

Однак порушення прав людини у міліції та в’язницях тривають, а їхні винуватці здебільшого не притягуються до відповідальності, говорить заввідділом пенітенціарних закладів омбудсмана України Анатолій Палій.

«За останній рік ми мали 148 кримінальних справ за фактами насильства у міліції та пенітенціарній системі. Лише 121-а справа дійшла до суду, і тільки 65 працівників міліції та тюрем реально позбавили волі. Половина отримала умовні терміни, і зараз вони на свободі», – зауважує Палій.

Для подолання проблеми тортур у міліції, СІЗО та в’язницях експерти пропонують повністю реформувати кримінально-процесуальне законодавство, яке, за їхньою оцінкою, є рудиментом радянської репресивної системи.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG