Доступність посилання

ТОП новини

Любомир Гузар розпочав роботу з молоддю Східної України


Колишній глава Української греко-католицької церкви Любомир Гузар в актовій залі Дніпропетровської консерваторії, 11 травня 2011
Колишній глава Української греко-католицької церкви Любомир Гузар в актовій залі Дніпропетровської консерваторії, 11 травня 2011

Дніпропетровськ – Любомир Гузар, який донедавна був предстоятелем Української греко-католицької церкви, розпочав просвітницьку роботу на сході України. Доктор богослов'я сьогодні вперше прочитав публічну лекцію в Дніпропетровську. Послухати духовного лідера греко-католиків прийшли сотні молодих людей, причому не тільки греко-католики, а й представники інших конфесій, і зовсім далекі від церковного життя.

Колишній глава Української греко-католицької церкви з’явився в актовій залі Дніпропетровської консерваторії з величезним букетом квітів від пошановувачів. Під руки його підтримували помічники.

Аудиторію попередили: високоповажний лектор не зможе коментувати питання, що стосуються телевізійних новин, адже останні кілька років він практично не бачить. Усю лекцію, яка тривала майже дві години, Любомир Гузар провів сидячи.

«Для мене війна розпочалася 1 вересня 1939 року»


Розмова з молоддю відбувалась у формі діалогу. Духовний лідер греко-католиків намагався відповісти на найрізноманітніші питання: від морально-етичних, як-то як молодій людині знайти свій шлях у житті й де шукати Бога, до політичних. Даючи оцінку останнім подіям у Львові 9 травня, Любомир Гузар закликав до толерантності.

«Мені прикро, що у святковий день сталися зіткнення такого плану. Це не повинно бути, ми повинні об’єктивно шанувати один одного. Є різні люди, є різні заслуги… Треба не шукати клопотів собі чи другим. Але також скажу: треба старатись об’єктивно підходити до справи. Ми говоримо про Велику Вітчизняну війну, датуючи її 1941–1945 роками. Я ж дивлюсь на справу дещо інакше, бо я був у Львові у вересні 1939 року, я був ще малим хлопцем, коли на Львів упали перші бомби. Це були німецькі літаки, які бомбардували різні міста у складі Польщі. Для мене це є початком війни, тому я кажу – Друга світова війна. Мені здається, такі речі треба брати до уваги, щоб старатись якось один одного толерувати», – зауважив Любомир Гузар.

«Русскій мір» – це політика, а не богослов’я

Відповідаючи на питання молоді, Любомир Гузар не оминув болючих для сучасної України питань релігії. Зокрема, говорив про проблеми суспільства, в якому протягом десятиліть тоталітаризму намагалися знищити віру.

Що ж до закликів до створення «єдиного православного світу», які наразі лунають від ієрархів Російської православної церкви, Любомир Гузар сказав: «Мені виглядає, це доволі політична справа, але подана церковними термінами. Це подається через вуста Російської православної церкви. За цим криється бажання в якийсь спосіб відновити отой колишній Союз, який був. Одним словом, це не є чисто релігійна або богословська справа».

Неординарна людина, неординарна зустріч

Аудиторія, більшість якої складала православна молодь, виступ лідера греко-католицької церкви вітала оплесками, а молоді митці Дніпропетровська подарували поважному гостеві концерт класичної музики. Із зали слухачі лекції виходили під враженням.

Студент Олексій Ніколенко відносить себе до віруючих УПЦ, але вважає Любомира Гузара одним із духовних авторитетів нації.

«Власне, цікавий прецедент людини, яка, обіймаючи високу посаду, змогла від неї відмовитись на користь молодих. Таких небагато в історії, це неординарна, велика людина. Конфесії не повинні роз’єднувати людей, у будь-якому випадку було цікаво його послухати. Це неординарна подія, яка, можливо, принесе якісь думки, пориви замислитись», – вважає студент.

В інтерв’ю журналістам Любомир Гузар сказав: залишивши престол глави УГКЦ, він має більше часу на молитву та на спілкування із молоддю. За попередньою інформацією, наступна відкрита лекція відбудеться в Одесі.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG