Доступність посилання

ТОП новини

Вистави «Солодка Даруся» і «Нація» поїдуть у Польщу і, можливо, на Донбас – Марія Матіос


Письменниця Марія Матіос
Письменниця Марія Матіос

Київ – Постановки за творами Марії Матіос «Солодка Даруся» і «Нація» – знову в Києві. Івано-Франківський музично-драматичний театр відвідає столицю із дводенними гастролями 11 і 12 травня. У планах митців – тур східноукраїнськими містами, адже, як зазначає авторка романів, саме мистецтво, а не політика, повинно об’єднувати суспільство.

Як зазначає режисер-постановник «Солодкої Дарусі» і «Нації» Ростислав Держипільський, івано-франківці приїжджають до київського глядача вже вп’яте.

Реакція глядача – щоразу різна, особливо щодо комічних сцен, тому що «плачуть» усі приблизно однаково, говорить режисер. За його словами, коли показували «Націю» у канадському Монреалі, зала встала і почала співати гімн України.

«Так, як і книжки «Солодка Даруся» чи «Нація» мають своє життя, так і ці вистави, – зауважує Ростислав Держипільський. – Це вже абсолютно чітко я зрозумів, вони з’являються в тому місті, де вони потрібні, у потрібний час».

Про «мінерів» і «саперів» від політики

За словами авторки романів, поставлених івано-франківським театром, Марії Матіос, за нинішньої «високої температури» у суспільстві, яку яскраво ілюструють львівські події 9 травня, йому потрібен «терапевт». Цю роль повинно виконати мистецтво, вважає письменниця. Свою діяльність як автора вона порівнює зі шляхом по мінному полю.

«Попередні гастролі були – прокуратура гасала з міліцією за мною. І оце, значить, оці політичні «мінери», які минуле «замінували», сучасне «мінують», вони майбутнє наших дітей «мінують». Але – мусять бути «сапери», – наголосила письменниця.

Цього літа театр планує повезти вистави за творами Марії Матіос до Польщі, восени – до Сполучених Штатів. А найближчим часом івано-франківська трупа відвідає Херсон. Також мали намір поїхати і на український схід, наприклад, у Донецьк. Якщо, як жартує Марія Матіос, в тамтешніх театрах не почнуть зненацька «ремонт робити».
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG