Доступність посилання

ТОП новини

Стан прав людини в Україні погіршився – Amnesty International


Київ – Україну віднесли до країн, де ситуація з дотриманням прав людини суттєво погіршилася, мовиться в оприлюдненому сьогодні вночі звіті міжнародної організації Amnesty International. Зроблений нею моніторинг засвідчив збільшення кількості катувань та нелюдського поводження у силових структурах, обмеження свободи слова та зібрань і масові прояви ксенофобії. У Генеральній прокуратурі України коментувати ситуацію з правами людини відмовляються. Українські ж правозахисники бачать тут і негативні, і позитивні тенденції.

Обмеження свободи слова відбувалося впродовж минулого року у 89 державах, катування спостерігалися у 98, несправедливий суд у 54 країнах – такі дані оприлюднені в щорічному звіті міжнародної організації Amnesty International. На жаль, у кожному з цих переліків є Україна, заявила на презентації звіту у Києві представник Amnesty International Тетяна Мазур.

«Україна уперше згадана в загальному прес-релізі звіту. Наші спостерігачі та волонтери відзначають погіршення ситуації з дотриманням основних прав людини. За останній рік зросла кількість повідомлень про катування у міліції, слідчих ізоляторах і в’язницях. Тут можна згадати останні факти побиття в’язнів у Вінницькому СІЗО. Маємо три випадки переслідування правозахисників. Одного з них, Андрія Бондаренка, суд тричі направляв на примусове психіатричне обстеження з формулюванням «загострене усвідомлення своїх прав і войовнича наполегливість у їхньому відстоюванні», – каже правозахисник.

Тетяна Мазур згадує про випадки, коли недотримання прав людини закінчувалося трагедією. Так, біженець із самопроголошеної Абхазії Тамаз Кардава загинув після побоїв і через те, що в СІЗО йому не надали належної медичної допомоги.

Речник Генеральної прокуратури України Юрій Бойченко відмовився прокоментувати звіт міжнародних правозахисників та дати власну оцінку дотриманню прав людини в Україні.

«Дійсно, ми спостерігаємо окремі порушення прав людини, зокрема, у міліції та у місцях позбавлення волі. Однак це питання одним словом не прокоментуєш. Ми маємо сказати про це ґрунтовно, вивчивши всю інформацію і мотивацію звіту правозахисної організації», – заявив речник Генпрокуратури.

Відповідальність за катування теж посилилась

Між тим статистику, яка свідчить про погіршення ситуації з дотриманнями прав людини в Україні, оприлюднила і Харківська правозахисна група. Про цю тенденцію говорять й інші фахівці.

Голова Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман – один із правозахисників, які на собі зазнали переслідувань та порушень прав людини. Утім, на тлі збільшення порушень основоположних людських свобод в Україні він виокремлює і позитивні моменти.

«Загалом я довіряю висновкам Amnesty International. Дійсно, в Україні за останній рік стало відомо більше фактів катувань у державних силових відомствах. Але і збільшилася кількість міліціонерів, яких притягли за це до відповідальності. Факти тиску на правозахисників були, але вони не є проявами системної репресивної політики уряду. Це дії місцевих чиновників, які зарвалися без контролю згори», – каже він.

Правозахисник відзначає, що найближчим часом Україна має шанс поліпшити ситуацію з захистом прав людини за рахунок змін до законодавства. В цьому контексті він згадує ухвалені зміни до Кримінально-процесуального кодексу та закон про доступ до публічної інформації, а також підготовку нового закону про мирні зібрання, в якому мають бути враховані рекомендації Венеціанської комісії з верховенства права.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG