Доступність посилання

ТОП новини

Янукович призначив Аніщенка перерозподілити фармацевтичний ринок?


Київ – Президент Віктор Янукович призначив на посаду міністра охорони здоров’я Олександра Аніщенка, який досі був першим заступником голови відомства. У парламенті кажуть, що новий міністр, крім того, що розпочне чергову реформу медицини, спробує змінити ситуацію на фармацевтичному ринку країни. Утім, щодо можливих наслідків цього втручання думки опозиції та провладних парламентаріїв розходяться.

Олександр Аніщенко реформуватиме систему охорони здоров’я України згідно з концепцією, запропонованою Адміністрацією Президента і не підтриманою попереднім міністром Іллею Ємцем.

«Сьогоднішній стан охорони здоров’я незадовільний. По-друге, матеріальний стан і кадрове забезпечення системи охорони здоров’я потребують своєчасного, термінового реформування», – заявив новопризначений міністр.

Міністри охорони здоров’я завжди залежні від «фармацевтичної мафії» – Карпук

Напрацьована у президентській адміністрації концепція більше схожа на намагання вписатися у ті фінансові можливості, які держава має на сьогодні, ніж на реформу як таку, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода член парламентського комітету з питань охорони здоров’я, депутат від НУНС Володимир Карпук.

Крім того, він зазначив, що заміна міністра охорони здоров’я позначиться на ситуації на фармацевтичному ринку України, обсяг якого нині оцінюють у 2 мільярди доларів.

«Щодо перерозподілу фінансових потоків фармацевтичного ринку, то я не знаю жодного міністра, який би не впливав на ці речі. Є міністри більше чи менше залежні від фармацевтичної мафії. Звичайно, преференції мають ті фармацевтичні компанії, які наближені до влади. Звичайно, міністр буде впливати, насамперед, на закупівлі за бюджетні кошти», – зауважив Карпук.

Тендери МОЗ завжди виграють одні й ті ж компанії – Бахтеєва

Надати особливу увагу державним закупівлям медичних препаратів радить новому міністрові і голова комітету з питань охорони здоров’я, депутат від Партії регіонів Тетяна Бахтеєва. Це одне з найнагальніших завдань, що постали перед Олександром Аніщенком, каже вона.

«Налагодити суворий контроль за препаратами, що закуповуються державою. Сума таких закупівель становить 600–800 мільйонів гривень. Це програми з туберкульозу, онкології, ВІЛ/СНІД, із репродуктивного здоров’я, з трансплантології. На сьогодні тендери, які проводяться Міністерством охорони здоров’я, виграють одні й ті ж компанії», – наголосила Бахтеєва.

Депутати сходяться на тому, що приналежність нового міністра охорони здоров’я до так званої «донецької групи» полегшить йому виконання будь-якого завдання.

Олександр Аніщенко із 2003-го по 2005 роки і з 2006-го по 2010 роки працював начальником управління охорони здоров’я Донецької обласної держадміністрації. Із грудня 2010 року він працював першим заступником міністра охорони здоров’я.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG