Доступність посилання

ТОП новини

У Львові буде комітет захисту сучасних політв’язнів


Львів – У Львові створюють «Комітет захисту сучасних політв’язнів». Це вирішили сьогодні під час громадських зборів «Зупинимо політичні репресії в Україні!» колишні політичні в’язні, правозахисники, науковці, письменники, місцеві політики Львівщини. До комітету увійдуть правозахисники і представники молодіжних організацій.

Комітет захисту сучасних політв’язнів оприлюднюватиме інформацію про політичних в’язнів сучасної України, ініціюватиме масові заходи і протести. До числа нинішніх політв’язнів, на думку громадських діячів Львівщини, належать ті люди, які сидять по тюрмах і слідчих ізоляторах за свою політичну та громадську позицію. «Це в першу чергу Юрій Луценко», зауважив письменник Роман Іваничук.

До політичних в’язнів учасники громадських зборів зачислили вісьмох «свободівців», які зараз перебувають у львівських СІЗО за буцімто вчинені хуліганські дії під час подій 9 травня у Львові, а також колишніх посадовців уряду Юлії Тимошенко.

«Переслідують за те, що ми українці»

Комітет захисту сучасних політв’язнів займатиметься конкретними справами, наголосила колишній політв’язень, громадський діяч Ірина Калинець. Вона закликала усіх людей надіслати у прокуратуру заяви на кшталт: «Я причетний до подій 9 травня у Львові, долучіть мене до справи».

«Коли судили Миколу Коханівського за пошкодження пам’ятника Леніну в Києві, я та Ігор Калинець, Стефанія Шабатура, Іван Гель, Юрій Шухевич подали в прокуратуру заяву, що причетні до пошкодження цього пам’ятника і вимагаємо його знести. Говорім собі правду, що нас переслідують за те, що ми українці. Чинна влада сьогодні переслідує українську владу, яку ми з вами обрали», каже Ірина Калинець .

Львівська громадськість звернулась до дипломатичних представництв

Львівська громадськість просить іноземні уряди відреагувати на політичні репресії в Україні. У їхньому зверненні до дипломатичних представництв мовиться, що «в Україні впроваджується модель авторитарної диктатури, тривають переслідування і репресії проти опозиційних сил, посилився тиск на ЗМІ, надано преференції Російській православній церкві і взято курс на виправдання Сталіна та відбілювання сталінської деспотії».

Світ має знати позицію львівської громади, зазначив правозахисник Мирослав Маринович.

«Ми маємо озвучити позицію так, щоб її почув Захід, а також мешканці Східної України. Я розумію, що 22 червня у Львові буде інший вимір проблеми, міжнародний, бо анонсувалось, що має приїхати група Держдуми. Те, що сьогодні відбувається, для мене дуже прикра річ, бо я відчуваю і свою вину, що ми, всі колишні політв’язні, не домоглись засудження комунізму як злочину у судовому порядку. Ми не сміємо датися на провокації, дати їм потрібну картинку, яку вони так очікують. Зробімо усе, щоб нас не загнали у таку картинку», наголосив Мирослав Маринович.

Президент Віктор Янукович раніше заявив, що в Україні немає політичних в’язнів. Керівництво Львівської обласної адміністрації проігнорувало громадські збори.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG