Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний ордер на арешт Каддафі – урок для українських можновладців


Київ – Міжнародний кримінальний суд в Гаазі видав ордер на арешт лівійського лідера Муаммара Каддафі. Обвинувач Луїс Морено-Окампо у травні звернувся до суду з проханням видати ордер на арешт полковника за звинуваченням у навмисному вбивстві учасників протестів та інших злочинах проти людяності, скоєних у Лівії з лютого 2011 року. З історії колись беззаперечного авторитету Каддафі у Лівії мала б зробити висновки і українська влада, вважають політологи.

Міжнародний ордер на арешт Муаммара Каддафі, який не так давно мав одноосібну, майже не обмежену владу у своїй країні і демонстрував добрі стосунки з лідерами інших держав, має стати уроком для усіх можновладців та політичних лідерів, вважає директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

«Сам факт того, що видається міжнародний ордер на арешт політичного лідера, керівника раїни, є, звісно, подією, що не може не торкатися тієї чи іншої країни. Кожен керівник, так чи інакше, примірює на себе можливість повторення такої ситуації. Це України стосується так само. Це ще раз підтверджує, що людина яка має владу і має все у своєму житті, не застрахована, насправді, від таких поворотів долі», – наголошує експерт.

Демократія – це не розкіш, а фактор виживання – Попков

У 2008 році Президент України Віктор Ющенко нагородив Муаммара Каддафі орденом Богдана Хмельницького І ступеня. Це доволі поширений дипломатичний хід, зауважив у коментарі для Радіо Свобода професор кафедри політології Одеського національного університету Василь Попков. Відтак, немає сенсу позбавляти колишнього лівійського лідера української державної нагороди, вважає експерт.

«Будь-які подібні акти пов’язані з ліквідацією ще одного диктаторського режиму – це абсолютно позитивне явище. Адже проблема виживання людства зводиться до того, щоб воно було менш тоталітарним, щоб воно було більше децентралізованим, більше демократичним. Демократія – це не розкіш, а фактор виживання. Якщо говорити про сучасну політику України, то слід виходити не з тимчасових вигод, можливо навіть пов’язаних із нафтою, а виходити з перспектив загальнолюдського виміру. Тому тепер жалкувати про те, що були видані якісь ордени, були зроблені якісь преференції було б неправильно», – зазначив Попков.

Політика Банкової може спровокувати вибух – Гарань

Неможливо передбачити заздалегідь, скільки політичних та економічних помилок має припуститися лідер країни, щоб перетворитися на вигнанця, вважає професор Києво-Могилянської академії Олексій Гарань. На його думку, в Україні жоден політичний лідер не гарантований від переслідувань.

«Нинішня політика Банкової виглядає такою, що вона може спровокувати вибух, причому неконтрольований. А неконтрольований вибух може мати неконтрольовані наслідки, у тому числі і для самої влади. Конституційний заколот, Межигір’я – ми ж розуміємо що це корупційні схеми. Зараз відбувається ризикована гра. Янукович зараз сам створює прецедент, порушивши справи і проти Тимошенко, і проти Кучми, і проти Луценка», – зауважив політолог.

Оскільки рівень корупції в Україні залишається високим, а демократичні принципи зазнають наступу на них, то в майбутньому також можуть знайтися приводи для кримінального переслідування нинішнього Президента Віктора Януковича, якщо не на міжнародному рівні, то, принаймні, у середині країни, припускає Гарань.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG