Доступність посилання

ТОП новини

Польському головуванню щодо східних сусідів бракує амбіцій – Ярослав Качинський


Уламки літака Ту-154, перенесені з місця катастрофи на аеродром у Смоленську, 26 квітня 2010 року
Уламки літака Ту-154, перенесені з місця катастрофи на аеродром у Смоленську, 26 квітня 2010 року

Брюссель – Плани європейського головування Польщі щодо України та східних сусідів недостатньо амбіційні. Так вважає лідер польської опозиційної партії «Право і справедливість» Ярослав Качинський. Про це він заявив під час відеоконференції між Варшавою та Брюсселем. Водночас цей відеоміст був присвячений презентації доповіді щодо причин авіакатастрофи під Смоленськом. На думку представників польської опозиції, які очолюють парламентську групу з розслідування причин трагедії, у катастрофі насамперед винна Росія, яка, вважають вони, сфабрикувала результати розслідування та приховала низку фактів.

Ярослав Качинський, брат-близнюк загиблого у катастрофі під Смоленськом лідера Польщі Леха Качинського, у середу презентував у Варшаві та Європарламенті так звану «Білу книгу Смоленської катастрофи». Це – результат розслідування парламентської групи із вивчення причин падіння літака під Смоленськом, яка сталася 10 квітня минулого року.

Доповідь стверджує про нові факти та знахідки щодо аварії лайнера з чільною польською делегацією на борту і робить висновок, що у трагедії були винні не так поляки, як Росія.

Антоній Мацеревич, який очолює парламентську групу, що розслідує причини Смоленської трагедії, каже, що в ієрархії відповідальних за падіння літака перше місце займає Росія.

«Документи, які ми маємо у розпорядженні, вказують на таку послідовність відповідальності: у першу чергу у трагедії винна російська сторона, – зазначає Мацеревич. – Це пов’язано не тільки з фізичним перебігом катастрофи, але й із цілим причинно-наслідковим ланцюгом подій, які призвели до трагедії і де донині бракує інформації про те, що там насправді трапилося».

Ярослав Качинський
«Нам слід піти значно далі простого поглиблення співробітництва з Україною»

Тим часом Ярослав Качинський протягом конференції ще й поділився своїм баченням пріоритетів Польщі, яка через два дні розпочне головування у європейській співдружності. За його словами, політичні цілі щодо східних партнерів, зокрема, України, позбавлені особливих амбіцій, а те, що вже сформульоване щодо Східної Європи має недостатній розмах, зауважив представник польської опозиції.

«Переговори щодо угоди про асоціацію з Україною та зону вільної торгівлі, яка є невід’ємною частиною цієї угоди, будуть завершені або принаймні просунуться далі», – заявив Радіо Свобода Ярослав Качинський.

Він додав, що для поляків це дуже важливо, і вони цьому були б раді. «Донедавна Польща була прихильницею вступу України до ЄС, – каже Качинський. – Нинішня українська влада дотримується думки, що їхня держава мусить вступити до співдружності. Тому нам слід піти значно далі від простого поглиблення співробітництва з Україною в рамках «Східного партнерства».

Щодо решти пріоритетів наступного піврічного головування Польщі у Євросоюзі голова партії «Право і справедливість» Ярослав Качинський також зауважив: їм бракує честолюбства та конкретики. Ухвалена нещодавно Лісабонська угода не зробила євроустанови потужнішими, а їхня роль досі залишається недостатньо зрозумілою.

Програма польського головування, яка зосереджує увагу на швидкому економічному зростанні, інтеграційних процесах всередині співдружності та більшій відкритості Європи, все ж дуже розмита й неконкретна, наголошує представник польської опозиції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG