Доступність посилання

ТОП новини

Вашингтон закликає Київ розглянути можливість негайно звільнити Юлію Тимошенко


Білий дім, Вашингтон
Білий дім, Вашингтон
Посольство Сполучених Штатів Америки в Україні оприлюднило в суботу заяву влади США, що вона стурбована арештом колишнього Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко.

У заяві згадано, що цей арешт викликав міжнародну стурбованість щодо дотримання в Україні принципу верховенства права і став іще одним моментом, який створює враження політично мотивованих переслідувань.

Джон Теффт, посол США в Україні
Влада США поділяє цю стурбованість і закликає переглянути взяття Тимошенко під варту і розглянути можливість негайно звільнити її, мовиться в заяві.

Сполучені Штати нагадують, що вже порушували свою стурбованість щодо юридичних кроків стосовно Тимошенко та інших опозиційних діячів у розмовах із владою України, і запевняють, що продовжать уважно стежити за подальшими такими кроками.

Крім того, посольство США в Києві звернулося з проханням надати йому доступ до Юлії Тимошенко під час її перебування під вартою.

Європейський Союз занепокоєний арештом колишнього Прем’єр-міністра України

Представники європейських держав та політичних сил почали висловлювати стурбованість з приводу арешту одного з лідерів української опозиції Юлії Тимошенко.

Катрін Аштон і Юлія Тимошенко
Зокрема, верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Катрін Аштон і комісар ЄС із розширення і Європейської політики сусідства Штефан Філе заявили, що «надзвичайно стурбовані» повідомленнями про події того дня в Печерському районному суді Києва, які завершилися арештом лідера партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко.

Вони нагадали у спільній заяві, що Європейський Союз та інші міжнародні партнери України неодноразово наголошували на необхідності справедливих, відкритих і незалежних судових процесів, щоб уникнути будь-якої можливості відчути в них політику вибіркового правосуддя. Тому ці події викликають занепокоєння станом верховенства права в Україні, мовиться в заяві.

Аштон і Філе повторили попередні заяви свої й своїх колег про те, що від країни, яка прагне політичної асоціації з ЄС, очікують високих стандартів.

Чільні урядовці Євросоюзу відтак закликають Україну дотримуватися принципів і спільних цінностей, які творять серцевину ініціативи Східного партнерства ЄС із Україною та іншими східними сусідами Євросоюзу.

Міністерство закордонних справ Польщі, яка нині головує в Європейському Союзі, теж висловило занепокоєння рішенням Печерського районного суду Києва взяти під варту Юлію Тимошенко.

МЗС Польщі вважає, що це був надміру поспішний і радикальний запобіжний захід щодо колишнього Прем’єр-міністра, застосований за те, що вона не дотримувалася процедур суду і тим самим ускладнювала процес.

У міністерстві сподіваються, що Юлію Тимошенко якнайшвидше звільнять із-під арешту, а процес проти колишнього прем’єра відбуватиметься з дотриманням європейських стандартів, мовиться в заяві.

Польща, яка нині головує в ЄС, обговорить це питання і з партнерами в Євросоюзі (з верховним представником із закордонних справ Катрін Аштон), і з представниками найвищої влади України (з Президентом Віктором Януковичем, міністром закордонних справ Костянтином Грищенком), повідомив речник МЗС Польщі Марцин Босацький.

Також державний міністр (найвища після федерального міністра посада) в Міністерстві закордонних справ Німеччини Вернер Гоєр заявив, що федеральний уряд Німеччини «з великою стурбованістю» сприйняв арешт однієї з лідерів української опозиції Юлії Тимошенко.

За його словами, існують великі сумніви, чи виправдане її ув’язнення у слідчому ізоляторі.

Те, що проти багатьох членів попереднього уряду ведуть розслідування за звинуваченнями в зловживанні владою, викликає підозри в політично мотивованому правосудді, мовиться в заяві. Якщо це враження підтвердиться, це стане серйозною перешкодою у зближенні України з Європейським Союзом, попередив чільний німецький урядовець.

Гоєр наголосив, що українська влада повинна забезпечити справедливий і відповідний принципові верховенства права процес і потурбуватися про незалежну і понадпартійну правову систему.

І Франція дуже стурбована арештом Юлії Тимошенко, заявило Міністерство закордонних справ цієї країни.

Як мовиться в заяві, викликають сумніви мотиви процесу проти неї; зокрема, не виглядає, щоб були забезпечені її права як сторони захисту.

Тим часом, нагадує МЗС свої попередні заяви, саме дотримання принципу верховенства права є одним із визначальних елементів у створенні партнерства між Францією й Європейським Союзом та Україною.

Франція та її європейські партнери далі з великою уважністю стежитимуть за становищем Тимошенко, наголосило МЗС Франції.

Єжи Бузек і Юлія Тимошенко
Президент Європарламенту Єжи Бузек так само заявив, що занепокоєний новиною про рішення суду затримати колишнього Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко.

За його словами, контекст і умови цього рішення викликають стурбованість щодо його політично мотивованої природи і щодо дотримання принципу верховенства права в Україні.

У своїй заяві Бузек нагадав, що вже висловлював українським керівникам свою стурбованість «очевидною вибірковістю» в порушенні кримінальних справ проти Тимошенко та інших міністрів попереднього уряду.

Президент Європарламенту закликав Україну дотримуватися тих засад і спільних цінностей, які визначають відносини України з Європейським Союзом і становлять основу Східного партнерства ЄС із Україною та іншими східними сусідами Євросоюзу.

Низка депутатів Європарламенту також вважає, що українській владі доведеться відповідати на безліч гострих питань як удома, так і за кордоном.

Критика пролунала й зі Сполучених Штатів Америки. Сенатор-республіканець від штату Аризона Джон МакКейн, один із найвпливовіших американських політиків, заявив, що «глибоко стурбований» взяттям під варту колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Як мовиться в його заяві, це є очевидне порушення засадничих прав кожного громадянина демократичної країни, які мають бути захищені.

За словами сенатора, наслідки цього арешту йдуть далеко поза долю окремої людини – ставкою є врешті майбутнє свободи і демократії в Україні.

На жаль, цей вчинок української влади ставить під сумнів її відданість засадам демократії, а це утруднить шлях України до майбутнього в євроатлантичній спільноті, мовиться в його заяві.

Сенатор закликав владу в Києві негайно звільнити Тимошенко і гарантувати права всіх українців, незалежно від їхніх політичних поглядів.

Для Азарова важлива лише економіка?

Микола Азаров
Українська влада не вбачає у факті арешту Юлії Тимошенко жодних порушень. Так, зокрема, керівник уряду України Микола Азаров, під час допиту якого у суді і було арештовано колишнього Прем’єр-міністра, вважає, що ця подія не вплине на інтеграцію України до Європейського Союзу.

«Майбутнє України, перш за все, в економіці. Буде наша країна багата і заможна – ми до Європи дуже швидко і просто прийдемо. Будемо ходити старцювати світом – ніякої нам Європи не бачити. Тільки від нас самих залежить наше європейське майбутнє. Ані від яких «кликуш», ані від якихось порадників це не залежить. Не передрікайте ніяких трагічних наслідків», – підкреслив Азаров, звертаючись до журналістів під час відвідин етнофестивалю «Жнива-2011».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG