Доступність посилання

ТОП новини

Важке повернення «Кримської світлиці»


Віктор Качула, головний редактор «Кримської світлиці»
Віктор Качула, головний редактор «Кримської світлиці»

Сімферополь – Вийшло друком перше за останні півтора року число єдиного в Криму українськомовного видання – тижневика «Кримська світлиця». Газету надрукували в Києві ще наприкінці липня, але лише у вихідні вона потрапила до Сімферополя. Редакція «Кримської світлиці» здала до друку вже друге число відродженої газети, однак коли і як вона потратить до своїх читачів на півострові, не відомо.

За даними головного редактора «Кримської світлиці» Віктора Качули, відроджену газету, що стала культовим виданням не тільки для Криму, вже отримала більшість з майже тисячі її колишніх передплатників. Саме стільки їх залишалося станом на 2 півріччя минулого року.

Тоді вона вже кілька місяців не виходила, а перед цим друкувалася нестабільно, в іншому форматі та іншого змісту, ніж той, до якого звикли кілька тисяч її постійних читачів. Попри це, майже половина з них не відмовилася від передплати.

Звільнення в останні дні грудня 2009 року тодішнім міністром культури України Василем Вовкуном головного редактора «Кримської світлиці» Віктора Качули стало несподіваним ударом для української громади півострова і викликало справжній політичний скандал, під час якого довелося виправдовуватися тодішніми очільникам держави – Президентові Віктору Ющенкові і прем’єру Юлії Тимошенко.

Попри їхні обіцянки, а також сотні звернень читачів і представників громадськості, редактора на посаді тоді не відновили, а єдина в Криму повноцінна українськомовна газета припинила свій вихід. Понад рік не могли відновити випуск «Кримської світлиці» і представники нової влади, хоча такі ж сотні звернень від кримчан з вимогами поважати їхні мовні права йшли і до Президента Віктора Януковича.

Зрештою, наприкінці минулого року Віктора Качулу суд таки поновив на посаді головного редактора. Він одразу ж налагодив випуск видання, проте лише в інтернеті. А в червні нинішнього року зусиллями нового керівництва Державного газетно-журнального видавництва Мінкульту вдалося розблокувати приміщення редакції газети, що понад рік через борги було опечатане.

Чому кримську газету Мінкульт воліє друкувати в Києві?

29 липня «Кримська світлиця» нарешті вийшла у друкованому вигляді. Правда, у Києві, де пролежала понад тиждень, і лише у ці вихідні більша частина двохтисячного накладу потрапила до Криму. Затримка віддрукованого тиражу кримської газети у Києві стала предметом дискусії під час онлайн-конференції в інформагенції «Наш продукт» 3 серпня.

Керівник Головного управління з гуманітарних і громадсько-політичних питань Адміністрації Президента України Ганна Герман, відповідаючи на запитання кореспондента Радіо Свобода про долю видання «Кримська світлиця», пообіцяла «різко поговорити» з міністром культури Михайлом Кулиняком, проте заявила, що не буде «розвозити вашу газету сама, візьміть та розвезіть».

Головний редактор «Світлиці» Віктор Качула на державну чиновницю не образився і не став нагадувати, що це не його газета, а державна. Він каже, що півторарічна перерва у виході «Кримської світлиці» позначилася на комунікації з читачами. Всі механізми доставки газети були зруйновані, її викреслили з каталогу передплати, викинули з кримської системи «Союздруку», наново доводиться шукати контакти з «Укрпоштою».

Лише у понеділок, 8 серпня, сімферопольці отримали змогу придбати свою газету, але лише в її редакції. Віктор Качула каже, що потрібен час, щоб механізм доставки запрацював. Він переконаний, що доцільніше газету друкувати не у столиці, а в Криму, де більшість її читачів.

Але, зазначає Качула, важливіше саме повернення «Кримської світлиці», газети, якої зачекалися тисячі кримчан. Він показує сотні листів зі словами підтримки, розповідає про десятки телефонних дзвінків від людей, які днями отримали нарешті поштою свою газету.

Віктор Качула каже, що громадянська позиція тисяч кримчан і розуміння ситуації з боку урядовців дають шанс «Кримській світлиці» знову стати центром українського життя півострова, де українці є етнічною меншиною.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG